Поділитись:

Експерти ЦРУ гарантують, що КП "Луцькі ринки" буде збитковим

Четвер, 08 лютого 2018, 12:18
Експерти ЦРУ гарантують, що КП «Луцькі ринки» буде збитковим

Експерти громадської організації "Волинський Центр Розвитку Урядування" переконані, що об'єднання всіх ринків Луцька в одне комунальне підприємство – утопія. Найголовнішими претензіями до Старого ринку завжди було те, що він має посередника і перебуває в жахливому стані. Про це йшлося 8 лютого під час засідання круглого столу ЦРУ, присвяченого створенню КП "Луцькі ринки".

Експерт ЦРУ Сергій Григоренко сказав, що було декілька спроб вирішення питання з луцькими ринками і при міському голові Богдану Шибі, і при Миколі Романюку. Створення КП "Луцькі ринки" має декілька загроз. Передусім не варто забувати про тимчасовий характер нинішньої влади, яка, зі слів Григоренка, була обрана в нелегітимний спосіб. Також Сергій Григоренко вбачає і непрозорий спосіб ухвалення рішення щодо створення КП "Луцькі ринки". Оскільки проект рішення депутати побачили за день до сесії, не відбулось широкого обговорення створення цього КП.

"Ймовірно, що створення комунального підприємства має наявність комерційного інтересу щодо земельної ділянки під Старим ринком", – сказав Сергій Григоренко.

Він додав, що влада говорила, що в перспективі це КП має об'єднати всі ринки Луцька. Однак в місті є 26 ринків з різними площами та різними формами власності. Відтак їхнє об'єднання – це утопія.

Ще один представник ЦРУ Тарас Яковлев зазначив, що в Луцьку є 20 комунальних підприємств, 10 з яких збиткові. Втім і в інших 10-ти відсутність обігових коштів сприяє їхній так званій прибутковості. Він додав, що комунальне підприємство не буде сплачувати в бюджет міста орендну плату за землю, як це робила комерційна структура.

"Бізнес-плану майбутнього підприємства ніхто не представив, ніхто не розказав, як воно має заробляти", – зауважив Тарас Яковлев.

Експерт ЦРУ Юрій Моклиця сказав, що він завжди був противником створення комунальних підприємств. Адже КП завжди намагається використовувати своє наближене до влади становище, що створює потенційне поле для корупції. Юрій Моклиця сказав, що якщо розглядати суто Старий ринок, то це має бути соціальний об'єкт, де лучани матимуть можливість купувати за нижчими цінами. Другий варіант – це його реконструкція, щоби він мав гарний та стильний вигляд. Все одно ж там буде торгівля. То чому одним людям давати можливість там заробляти, а в інших цю можливість забирати.

"Це комунальне підприємство не буде прибутковим, я вам гарантую", – сказав Юрій Моклиця. Він додав, що жоден бізнес не захоче інвестувати в КП, яке можуть легко ліквідувати. Інша справа – довгострокова оренда земельної ділянки та інвестиційна угода.

Представник підприємців Старого ринку Тетяна Біскуп переконана, що під егідою створення КП створюють великого корупційного монстра.

"Я жодного КП не бачила прибуткового. Вони тільки беруть з бюджету", – сказала Тетяна Біскуп. Із її слів, було б доцільно, щоби органи місцевого самоврядування і так само депутати несли відповідальність за ухвалені рішення.

Експерти ЦРУ пропонують ліквідувати комунальне підприємство і розробити проект реконструкції ринку.

Надрукувати
мітки:
коментарів