Поділитись:

Волинську владу просять заборонити санітарну вирубку лісів

Вівторок, 08 березня 2016, 16:05
Волинську владу просять заборонити санітарну вирубку лісів

Оскільки часто санітарна вирубка лісів є прикриттям для комерційної заготівлі лісу та завдає шкоди тваринам, внесеним до Червоної книги, екологи просять депутатів Волиньради ввести мораторій на санітарну вирубку лісів.

Члени комісії розглянули звернення Київського еколого-культурного центру щодо екологічних проблем на територіях об'єктів природо заповідного фонду місцевого значення. Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 4 березня, – пише ІА Волинські Новини.

"У травні 2015 року був прийнятий дуже важливий природоохоронний закон "Про внесення змiн до деяких законодавчих aктів України щодо охорони бiорiзноманiття", завдяки якому були забороненi caнітарні вирубки лiсу в заповiдних зонах об'єктiв природно-заповiдного фонду загальнодержавного значення – бiосферних заповiдникiв та нацiональних паркiв", – сказано в повідомленні.

"Вирубки лiсу, насамперед санітарні, як i очищення лiсу вiд захаращеності, завдають величезної шкоди видам тварин, рослин i грибiв, занесених до Червоної книги України та Списку Бернської конвенцiї", – вважають екологи.

Автори документу звертають увагу на тривожну ситуацію, що склалася з вирубуванням лісу в об'єктах Природно-заповідного фонду України (ПЗФ). Так, торік у Волинській області суцільні санітарні вирубування були заплановані на 600 гектарах заповідних об'єктів.

"У результатi суцiльних санiтарних рубок, якi часто є звичайним прикриттям для комерційної заготiвлi лiсу, об'єкти природно-заповiдного фонду втрачають свою екологiчну цiннiсть i по cyтi вже не виконують своєї ролi з охорони бiорiзноманiття. Так, зі 1З8 українських територiй програми IBA (Important Bird Area – мiжнародна програма з охорони оселищ птахiв) 38 територiй (28 %), через рiзнi суцiльнi вирубки лiсу втрачають свою екологiчну цінність", – сказано у зверненні.

Отже депутатів Волиньради просять, за прикладом Київської облради, розробити та ухвалити проект рішення, що заборонятиме санітарні вирубки, насамперед суцiльнi, в таких об'єктах ПЗФ, як заказники, заповідні урочища та пам'ятки природи.

Своєю чергою, зі слів представників керівництва Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, впродовж трьох років санітарних рубок на об'єктах ПЗФ практично не здійснюють. А тому підняте у зверненні питання – не на часі.

У ВОУЛМГ вважають недоцiльним введення мораторiю на проведення санiтарно-оздоровчих заходiв в лiсах ПЗФ мiсцевого значення, "оскiльки це неминуче призведе до загострення лiсопатологiчної ситуацii в цiлому в лiсах областi".

Надрукувати
мітки:
коментарів