Поділитись:

Нацбанк підвищив облікову ставку: що це означає

П'ятниця, 02 лютого 2018, 15:15

В кінці січня НБУ різко підвищив облікову ставку – з 14,5 % до 16 %. За останні півроку регулятор підвищує облікову ставку вже втретє. Головна причина більш жорсткої монетарної політики – прискорене зростання цін.

Про це розповів Михайло Демків, аналітик банківського сектору групи ICU.

Рішення НБУ підвищити облікову ставку відразу на 1,5 % до 16 % стало несподіванкою для всіх. Очікувалося, що якщо підвищення і відбудеться, то коливатиметься в діапазоні від 0,5 % до максимум 1 %.

Зі слів Михайла Демківа, причина такого рішення – висока інфляція. За підсумком 2017 року вона становила 13,7 %, у той час коли ціль Національного банку була 8 % ± 2 відсоткових пункти.

Як висока облікова ставка стримує інфляцію?

У першу чергу вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вища ставка, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування. Як результат – банки підвищують кредитні ставки, що не вигідно позичальникам. Зниження кредитування зменшує попит на товари і послуги, які купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін.

НБУ прогнозує, що цьогоріч інфляція продовжить залишатися на високому рівні, загальний її показник складе 8,9 %.

Серед основних чинників, які прискорюватимуть інфляцію: активне зростання споживчого попиту через збільшення доходів населення (очікується підвищення соцстандартів і подальше зростання заробітної плати в приватному секторі), а також підвищення зовнішньої вразливості економіки України через затримку у продовженні співпраці з МВФ.

Нагадаємо: останнім часом співпраця України зі своїм головним кредитором зайшла в глухий кут через неготовність офіційного Києва виконати дві ключових умови – прийняти закон про Антикорупційний суд та переглянути ціни на газ в прив'язці до імпортної ціни на блакитне паливо. За оцінкою НБУ, якщо ми не отримаємо транш від МВФ у квітні-травні, можна говорити, що програма співпраці закінчена, і до виборів у 2019 році макрофінансової допомоги не буде.

Разом із тим очікування НБУ щодо продовження співпраці з МВФ – оптимістичні. Загалом Україна може отримати від кредитора 1,9 млрд доларів у цьому році.

Як зазначив експерт, НБУ зробив черговий сигнал Кабміну – варто призупинити неконтрольоване зростання соціальних видатків. Ціна позичання для уряду зросла, це має обмежити плани по підвищенню соцвиплат.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів