Поділитись:

Чи справді в Україні заборонять шкільні батьківські комітети

П'ятниця, 02 лютого 2018, 10:20

У мережі з'явилася інформація про те, що Міносвіти забороняє шкільні батьківські комітети.

Це стало відомо після відповіді на запит громадського активіста Віталія Фурманюка. МОН повідомило, що розпорядження від 2 червня 2004 року №440 "Про затвердження примірного положення про батьківські комітети (ради)" втрачає свою силу, – інформує Главком.

"Передбачаю, що багато педагогів та батьків критикуватимуть Лілію Михайлівну за це рішення, але я впевнений, що вона зробила важливий та сміливий крок у боротьбі з корупцією та порушеннями прав в закладах освіти. Бо саме рішеннями "Батьківських Комітетів" адміністрації закладів виправдовують збір необлікованих готівкових коштів, наймання охорони та навіть відрахування дітей із закладів", – написав активіст.

Натомість Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич на своїй сторінці у Facebook закликала не поширювати цю інформацію, адже її розтлумачили неправильно.

"МОН не має стосунку до створення чи нестворення в школах батьківських комітетів. Накази, що втратили чинність (№ 440 та 205), були складовою "старого" законодавства та мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов'язкових норм. До того ж, у Міністерства нема повноважень на врегулювання питань діяльності (прав чи обов'язків) батьківського самоврядування", – зазначила вона.

Як пояснила Гриневич, рішення про створення батьківських комітетів все ще ухвалює сам заклад на загальних зборах (конференції) трудового колективу. І це погано, вважає Міністр, бо процедура не передбачає врахування бажань батьків чи учнів.

"Ми хочемо це змінити, але для цього потрібен Закон. І ми його пишемо – Закон "Про загальну середню освіту". Саме в ньому будуть прописані нові процедури створення та функціонування батьківських комітетів. Цього року він має бути поданий до парламенту", – пояснила Гриневич.

Надрукувати
мітки:
коментарів