Поділитись:

Оксану Забужко нагородили за жертовність і гуманізм

Понеділок, 29 січня 2018, 16:46

Українська письменниця Оксана Забужко та медик-волонтер Яна Зінкевич отримали нагороду священномученика Омеляна Ковча за життєвий приклад жертовності і гуманізму та задля порозуміння між народами.

Церемонія відбулася в греко-католицькому соборі Святої Софії в Римі, – інформує Радіо Свобода.

Голова УГКЦ Святослав Шевчук наголосив, що лауреати премії "будують мости між народами", як це робив священномученик Омелян Ковч.

"Через вас можна бачити Бога в дії: в екстремальних обставинах, там, де, здавалося б, немає Бога, але ви вашим словом, присутністю і служінням його виявляєте", – сказав Шевчук.

Історик Тімоті Девід Снайдер виступив українською мовою і розповів, що через дослідження історії України він краще зрозумів себе.

У коментарі науковець зазначив: "Я через Україну намагаюся зрозуміти Європу загалом, і зараз момент, коли українці кажуть, що я зробив щось добре. І це для мене велика честь. Омелян Ковч зрозумів, що завдяки іншим народам можна зрозуміти самого себе. Я намагаюся це робити через свою працю, історіографію, він це зробив відданням свого життя. Правда про українську історію, на жаль, незнана насамперед у Росії".

Письменниця Оксана Забужко згадала, що розповіді про пароха Ковча чула від свого батька і життєвий приклад священика допоміг їй зрозуміти, якою має бути людина: "служити життю всупереч тим, хто хоче його знищити".

"Ця відзнака унікальна тим, що не капіталізується (не фінансова винагорода), це чисто моральний незаплямований капітал. Відзнака, яка сприймається як аванс і з подивом: я щось робила, сумнівалася, чи варто, а виявляється, це було помічено і оцінено. Це сигнал, що дорога твоя правильна. Особливо значна роль цієї відзнаки для письменника у конфлікті між літературною та громадською діяльністю в умовах війни", – розповіла Оксана Забужко.

Відзнака священномученика Омеляна Ковча є недержавною нагородою. Її вручення здійснюється під патронатом глави Української греко-католицької церкви.

Український греко-католицький священик Омелян Ковч (1884-1944) був відомим захисником гнаних та переслідуваних незалежно від їхнього віросповідання. У роки Другої світової війни він рятував євреїв від рук гестапо, загинув у концтаборі Майданек на території Польщі. 2001 року Папа Іван Павло Другий оголосив отця Ковча блаженним священномучеником.

У соборі Святої Софії, де відбулася церемонія, є меморіальна табличка, присвячена Ковчу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
05 березня 2024
26 лютого 2024
21 лютого 2024
12 січня 2024
26 грудня 2023
11 грудня 2023
10 грудня 2023
30 листопада 2023