Поділитись:

"Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками", – лікарка-педіатр

Вівторок, 23 січня 2018, 14:00

Антибіотики призначаються лікарями тоді, коли є серйозні ускладнення через грип.

"Ми повинні запам'ятати одне просте правило: вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. І крапка!". Про це сказала міський педіатр управління охорони здоров'я Луцькради Світлана Ніколаєнко під час інтерв'ю для ІА "Конкурент".

Вона зазначила, що антибіотиками лікується бактеріальна флора. Тобто захворювання, викликані бактеріями, вірус (ГРВІ) – ні. Призначатися антибіотики можуть у випадку, коли вже буде зафіксовано, що є ускладнення через грип чи ГРВІ. У таких випадках може приєднуватися бактеріальна флора і можуть викликатись отити, пневмонії, захворювання сечовидільної системи.

Якщо банальним ГРВІ дитина хворіє до 5 днів і температура не спадає більше 4 днів, то ми тоді звертаємось до лікаря, здаємо аналізи. Вже відповідно до результатів отриманих аналізів, якщо виявляться ускладнення, викликані бактеріальною флорою, тоді лише можна призначати антибіотики.

Батьки інколи самі провокують лікарів і подекуди буває таке, що призначають антибіотики не за потребою. Відтак через використання антибіотиків не за потребою виникає резистентність (стійкість) мікрооранізмів до антибіотиків.

"Може статися таке, що ми доживемо до того, коли не зможемо боротися із банальною бактеріальною флорою, тому що вона буде стійка до антибіотиків, а це наслідок необдуманого, безпричинного їх призначення у повсякденному житті. За останніх 20 років людство не знайшло жодного нового антибіотика. Тому ми повинні берегти ті, які є для того, щоб можна було лікувати складні інфекції", – сказала Світлана Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЧАСНИК НЕ ЗАХИСТИТЬ ВІД ВІРУСУ ГРИПУ", – ПЕДІАТР СВІТЛАНА НІКОЛАЄНКО

Надрукувати
мітки:
коментарів