Поділитись:

Володимир Демчишин розповів, чому призначив новим директором "Волиньвугілля" Кисельова

П'ятниця, 04 березня 2016, 16:42
Володимир Демчишин розповів, чому призначив новим директором

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин відповів на лист Волинської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості, де пояснив, чому призначив т.в.о генерального директора "Волиньвугілля" Валентина Кисельова.

Текст відкритого листа Демчишина, опублікований на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, до профспілок гірників подаємо без правок та змін:

"Шановні колеги!

Міністерство отримало Вашого листа щодо ситуації на ДП "Волиньвугілля".

На мій щирий жаль, у листі ми бачимо спробу захисту однієї фізичної особи замість пропозицій щодо спільних дій для захисту трудового колективу.

Ви просите призначити керівником Державного підприємства, що належить до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, особу, яку "підтримують профспілки".

Цього, вочевидь, не відбудеться, незважаючи на відкриті погрози щодо організації пікетів. Дозвольте пояснити чому.

Перше. Міністерство не може цього зробити в силу чинного законодавства – керівників відбирають на відкритих конкурсах, конкурс на заміщення керівника ДП "Волиньвугілля" триває. Надворі ХХІ століття, керівників призначають відкрито і з чіткою постановкою завдань. Досвід пізнього СРСР, коли колективи обирали собі керівників самі, повторювати не дозволяє законодавство .

Друге. Якщо ми говоримо про призначення тимчасового виконувача обов'язків, то необхідно звернути увагу на завдання, які стоять перед т. в. о. у період, поки повноцінний керівник не приступить до виконання обов'язків.

Йдеться про забезпечення виконання планових показників видобутку та оздоровлення підприємства, у тому числі по скороченню видатків на так звану "контору", що дозволить отримати гідну зарплатню кожному шахтарю-працівнику.

Це можливо лише при наявності сильного менеджера. Чи є таким менеджером пропонована Вами кандидатура? Аналіз роботи цього фахівця свідчить про протилежне. Ми бачимо, як кошти витрачалися, а на підприємстві потрібен той, хто вміє їх заробляти в інтересах гірників і держави.

Чи є такими менеджерами "попереднє" керівництво? Під час регулярних робочих зустрічей протягом жовтня-грудня 2015 року з ними та представниками профспілок ними взято зобов'язання, жодне з яких не реалізовано.

Третє. Чому станом на сьогодні т. в. о призначено саме пана Кисельова? Тому що він надав план виведення підприємства з кризи. Зрозумілий, представлений публічно і підтриманий значною частиною колективу.

Тут, у Міністерстві, ми дивилися не відеозаписи приватного життя і не роздруківки інформаційних ресурсів, які публікують карикатури на Міністра. Ми аналізували програму потенційного керівника та результати роботи на попередньому місці, звідки Кисельов звільнився за власним бажанням. Бо наше завдання – забезпечити жорсткий та професійний менеджмент.

Бо лише жорсткий менеджер може витіснити схеми виведення державних коштів у приватні кишені. Так, багато кому це не подобатиметься. Але жорсткий менеджмент, не зв'язаний зобов'язаннями перед місцевими "князьками" – єдиний спосіб забезпечити контроль за бюджетними коштами та коштами інвесторів, які потрібні шахті.

Бо лише додаткові кошти та оптимізація роботи дозволять вивести шахту на беззбиткову діяльність.

А лише це забезпечить гідну зарплату кожному гірнику. І саме це - забезпечення зарплати гірників - є спільним завданням Міністерства і профспілок.

Четверте. Ми свої зобов'язання, як Ви і відмітили, виконуємо.

Переконуємо Парламент та Міністерство фінансів, що вкрай необхідно виділяти кошти на галузь – оскільки вона готова братися до роботи.

Представляємо керівників відкрито, без будь-яких підкилимних ігор. Саме для цього – для відкритого обговорення стратегії та майбутнього – приїжджав і приїжджатиме на Волинь директор Департаменту вуглепромислового та торфодобувного комплексу.

Ми працюємо відкрито і відкриті до розмови про майбутнє галузі та долю шахтарів.

Але жоден пікет під стінами Міністерства не допоможе гірникам заробити гроші. Тому ми ставимо на тих, хто готовий працювати в інтересах підприємства, колективу та країни.

Ваш Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин".

Надрукувати
мітки:
коментарів