Поділитись:

Хабарі, мільйони та подарунки: ректор ЛНТУ розповів усе про гроші

Середа, 17 січня 2018, 21:00
Хабарі, мільйони та подарунки: ректор ЛНТУ розповів усе про гроші

"Конкурент" братиме бліц-інтерв'ю про гроші" – ці слова ректор Луцького НТУ Петро Савчук сприйняв буквально і ще до того, як пролунали запитання, розповів про свою ректорську зарплату. Нині суму заробітної плати можна дізнатися із декларації, однак ректор повідомив, що перед Новим роком за його активну діяльність у міністерстві йому дали найвищий третій рівень доплат. І нині його офіційна зарплата становить близько 20 тисяч гривень.

Далі розмовляємо про гроші, мотивацію і успіх.

- Чим пахнуть гроші?

- Гроші пахнуть відповідальністю.

- Яким був ваш перший заробіток? Що і скільки ви отримали?

- Коли я був студентом мій тато працював головним бухгалтером у радгоспі, а мама – бухгалтером. Посади престижні, однак на той час низькооплачувані. До того ж, батьки мої високоморальні і високопорядні люди, відтак окрім мішка картоплі та молочних продуктів особливо я не міг на щось розраховувати.

Перед університетом, в училищі я вже навчився рахувати гроші та економити. А з другого року навчання у виші я пішов у самостійне життя, паралельно підпрацьовуючи на приватній фірмі "Фактор" в Тернополі. Це міжнародні перевезення, посередницька діяльність, нерухомість, нафтопродукти тощо. Тоді я паралельно від них отримував певну мотивацію. Закон дозволяв і навчатися, і працювати. Та й фірмам було вигідно брати студентів на роботу. Таким чином, у мене були додаткові кошти. Також ми, як студенти, намагалися спробувати себе у міні-бізнесі. Брали продукцію в Тернополі, возячи її потягами в Ужгород, або навпаки. Це були первинні спроби мати кишенькові кошти, аби запросити дівчат в кіно чи просто підсилити свої матеріальні позиції. Плюс стипендія ще, яка на той час не досить високою була.

- Гроші дорівнює успіх. Ви, як ректор технічного університету, вивели вже для себе формулу успіху, яка однозначно приносить прибуток? Поділіться нею.

- Гроші це не дорівнює успіх. Гроші дорівнює можливості. І плюс зростає відповідальність. Тому, успіх – це можливості плюс відповідальність.

- На вашу думку, чим хабар відрізняється від подарунка?

- Хабар – це взагалі погане слово. В цих стінах ми намагаємося, щоб його взагалі не було, мається на увазі вишу. Взагалі для мене, починаючи від контрафактної продукції, тобто неліцензійної, закінчуючи коштами у чиємусь гаманці, це аналогічні речі.

Я читаю дисципліну "Інтелектуальна власність" і намагаюся привити нашим студентам, що крадіжка, чи це інтелектуальна, чи це фізична – однакова річ. Що стосується корупції – це ті речі, що є всюди і в усіх країнах. Якщо хтось показує, що в нас країна дуже корумпована, то я абсолютно не погоджуюсь адже в сусідніх європейських країнах, рівень корупції, імовірно, навіть вищий в деяких аспектах: в заангажованості чи лобіюванні чогось. Але це ганебне явище, я не хотів би про нього говорити взагалі. Мені хочеться говорити і робити винятково хороше.

От подарунок – це добра справа, яка ніяким чином не має стосуватися роботи. Якщо ж дарувати "подарунок" завчасно для того, щоб людину десь до чогось спонукати, або створити їй якісь некомфортні чи комфортні умови, то це безумовно натяк на корупцію.

- Існує такий вислів "Заможні батьки – зіпсовані діти". Чи вважаєте цей вислів однозначним, чи погоджуєтеся з ним, чи є якісь певні винятки?

- Ви знаєте, є маса прикладів, коли діти геніальних батьків, стають не менш геніальними, а то й навіть переростають їх. І навпаки – з простих сімей таланти виростають. Тому я не думаю, що тут є якась залежність. Є проблема. Набагато важче дитині з заможної сім'ї стати самостійною особистістю і пробити собі шлях, тому що: а) їй набагато комфортніші умови створюють на первинному етапі. Вона розслабляється, користуючись цим, це робить дитину менш конкурентною; б) комфорт завжди гальмує людину.

Якщо людина здатна вийти з зони комфорту і рухатися вперед, то вона досягне успіху. Однак з іншої точки зору, якщо ти працюватимеш в незручних умовах, буде відчуття подавленості, депресивності, а в гарному робочому кліматі – ти зможеш себе максимально реалізувати.

- Запитання із конкурсу краси: на що б ви витратили власний мільйон гривень? - На те, щоб заробити 10 мільйонів. Я би його вклав в таку справу, яка дала б у десять разів більше.

- Що у сучасному світі, на вашу думку, не можна купити за гроші?

- Совість.

- Що ви мрієте купити найближчим часом?

- Мрію купити авто дружині, бо їй важко самостійно рухатися після автомобільної аварії

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
26 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024