Поділитись:

Керівники сіл навколо Луцька розповіли, чому у них не клеїться з містом

Середа, 17 січня 2018, 14:00
Керівники сіл навколо Луцька розповіли, чому у них не клеїться з містом

Поки що сільські ради навколо Луцька не поспішають об'єднуватися із обласним центром в одну територіальну громаду. Про причини такого затягування говорили 16 січня у Прилуцькій сільській раді під час круглого столу, який ініціювала ГО "Волинське центр розвитку урядування".

Зауважимо, що представників міста не було, а перед цим тут відбулася зустріч із головою Волинської обласної державної адміністрації Володимиром Гунчиком. Він, зокрема, заявив, що у перспективі, на його думку, вся територія у радіусі 15 кілометрів навколо Луцька згодом буде під одним населеним пунктом.

На думку колишнього заступника міського голови та експерта громадської організації "Волинське ЦРУ" Сергія Григоренка, 2017 рік став для Луцька втраченим роком у сфері співпраці з навколишніми сільськими радам у сфері об'єднання. Свою позицію він пояснює тим, що не було досягнуто нових домовленостей, а на 2018 рік міська рада не заклала у бюджеті кошти для виконання угод про співробітництвом з Прилуцькою сільрадою.

Попри це, виконання домовленостей все ж відбувалося минулого року.

"Нарешті у 2017 році почали частково виконувати ці договори. Це договір про капітальному ремонту вулиць по Наливайка та Богуна, де відповідно до договорів 10% мали фінансуватися Прилуцькою сільською радою, 40% - від Луцької міської ради і 50% планувалося просити в обласної ради чи облдержадміністрації. Адже у законі про співпрацю чітко вказано, що держава повинна допомагати. Якщо по цьому напрямку якісь рухи пішли, то на такому об'єктів, як вулиця Соборності, яка має протяжність 3,5 км, ми за свої кошти замовляли проектування. Радує те, що ця вулиця була внесена у розвиток будівництва по фонду обласної адміністрації. Також Луцька міська рада допомогла нам з реконструкцією кімнати під ЦНАП у будинку культури Прилуцька. У нас є думка у 2018 році виділити кошти на капітальний ремонт приміщення, тобто зробити опалення. Але на цьому наша співпраця закінчилася. Ніяких рухів у допомозі Прилуцькій сільській раді немає, маршрутка №19 тільки один раз ходить", -зазначив сільський голова Прилуцького Валентин Арчибасов. Він вважає, що мова про об'єднання повинна йти тоді, коли будуть виконанні укладені угоду про співпрацю.

Однак нагадаємо, що сесія сільської ради прийняла схвальне рішення щодо об'єднання. Його, натомість, Валентин Арчибасов заветував. Такі дії викликали обурення частини депутатського корпусу Прилуцької сільради.

В інтерв'ю "Конкуренту" перший заступник міського голови Луцька Григорій Недопад днями розповів, що до мерії приходила ініціативна група людей, яка просила про відновлення співпраці з Прилуцьким. "Місто тягне на собі всі окружні села, приймаючи дітей у садочки, школи, надаючи медичні послуги. Але чомусь і Гірка Полонка, і Підгайці зайняли категоричну позицію та не хочуть приєднуватися", - сказав Недопад.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК ВИКОНУЮТЬ УГОДИ ПРО СПІВПРАЦЮ ЛУЦЬК ТА ПРИЛУЦЬКЕ?

Що ж до проблем села, які потребують вирішення, Валентин Арчибасов назвав нестачу дошкільного навчального закладу, ремонт вулиць, запуск маршрутки.

Ніна Семенович, сільська голова Гіркої Полонки, вважає, що співпраця з містом потрібна, але поки що не бачить активних дій у цьому напрямку.

"Ми дали відповідь, що готові на співробітництво. За короткий час наше співробітництво не розпочалося, і навіть, певно, закінчилося. Дуже були здивовані, коли у пресі опублікували інформацію, що громада Гіркої Полонки дала згоду на об'єднання. Адже до нас за 8 місяців від міської ради жоден керівник не переступив поріг", - зазначила Ніна Семенович.

Серед проблем, які турбують місцеву громаду – також будівництво садочка та вирішення питання з каналізацією. Нині сільська голова не приховує, що діти з Полонки навчаються у міських ДНЗ. Інше питання – це будівництво каналізації та вивезення стоків. Сільська голова називає цю проблему комплексною, яка "буде смердіти не лише для Гіркої Полонки".

Що ж до Підгаєць, то село нині зі слів голови Юрія Семенюка об'єднується з Лище.

"Ми прекрасно розуміємо, що якщо буде якесь прийняте рішення у Києві, то ніхто не буде питати. Поки що ми працюємо самі. Не проти були би співпрацювати з міською радою. Я попросив під час зустрічі лише 18 маршрутку, аби вона до села йшла. Пообіцяли і не зробили. Ну раз не зробили. Який привіт, яка і відповідь. Тому я поки що не бачу…Потрібно знаходити спільні думки, спільні рішення. Їх поки що немає", - зазначив Юрій Семенюк.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЛИПИНИ ЗНАЙШЛИ ПАРУ ДЛЯ ОБ'ЄДНАННЯ

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
10:00
11 квітня 2024
15:25
28 березня 2024
07 березня 2024
22 лютого 2024
12 лютого 2024
05 лютого 2024
14:32
17 січня 2024
27 грудня 2023
14 грудня 2023