Поділитись:

На Волині можуть запровадити нові ліміти використання лісових ресурсів

Субота, 05 березня 2016, 09:39
На Волині можуть запровадити нові ліміти використання лісових ресурсів

У Волиньраді пропонують визначити ліміт збору ягід, грибів та лікарських рослин на п'ять років, аби спонукати волинян законно використовувати ресурси волинських лісів.

Під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 4 березня депутатам запропонували проект рішення про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на території області на 2016–2020 роки, – пише ІА Волинські Новини.

Як повідомила головний спеціаліст відділу лісового господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Марія Христецька, щороку, коли починалася заготівля лісових матеріалів, стикалися з питанням встановлення лімітів. Торік від збору ягід у місцеві бюджети надійшло 729 тисяч гривень.

Члени комісії звернули увагу на те, що торік ліміти не були використані, а зараз їх пропонують підвищити. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик пояснив, що йдеться про спонукання волинян до узаконеного використання природних ресурсів.

Отже, пропонується проект лімітів терміном дії не на рік, як було раніше, а на 5 років. Під час розробки документа врахували пропозиції райдержадміністрацій, а експертні висновки погодили в управлінні екології ОДА. Ліміти розробляли на основі наукових обстежень, що були здійснені у 2007 році. Пропонується встановити ліміти збору дикорослих ягід у обсязі 6,102 тисячі тонн (у тому числі чорниці – 4,915 тисячі, ожини – 461 тонни, лохини – 46,72 тонни), грибів у обсязі 3,254 тисячі тонн, березового соку – 3,38 тисячі тонн, новорічних ялинок – 112,5 тисячі штук, горіхів – 20,4 тонн. Також встановили ліміти використання 32 найменувань лікарсько-технічної сировини, наприклад, суцвіття вільхи чорної, липи, соснових бруньок тощо.

Члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.

Надрукувати
мітки:
коментарів