Поділитись:

Визначили найкращу дієту у світі

Вівторок, 16 січня 2018, 18:20
Визначили найкращу дієту у світі

Дієта DASH вже увосьме посідає перше місце серед усіх дієт світу. Головне американське видання U.S. News and World Report визнало її найкращою, адже ця дієта – найбільш збалансована та дієва.

За своїми принципами DASH дуже схожа на середземноморську та вегетаріанську, які закрили трійку найдієвіших дієт, – інформує Еспресо.

Що таке DASH

Найчастіше дієта DASH (перекл. з англ. – "енергія") потрібна для профілактики та лікування гіпертонії – стійкого підвищення артеріального тиску. Вона з'являється через часті нервові перенапруження, стреси та психічні травми, відтак, порушується робота центральної нервової системи.

Це відбивається на судинному тонусі, тому виникає спазм в дрібних артеріях і підвищується артеріальний тиск. Високий тиск із часом наносить шкоду судинам, мозку, серцю та ниркам, а це може призвести до інсульту, серцевої недостатності, інфаркту та інших складних захворювань.

Та не варто думати, що "сісти" на цю дієту можна лише при гіпертонії. DASH стане корисною і для тих, кому потрібно понизити рівень холестерину і покращити показники ліпідного профілю в цілому.

Вона буде корисна і здоровим людям, які хочуть тримати себе у тонусі.

Як працює дієта DASH

Дієта DASH насправді дуже проста. Головне у ній – збалансоване та правильне харчування. Здоровий режим, який пропагандує DASH, є ключем до зменшення кров'яного тиску, а також до зменшення ваги і її подальшого контролю.

У цій дієті правильно врівноважені усі потрібні речовини: калій, кальцій, білок та магній. За їх кількістю слідкувати не обов'язково, варто лише правильно обирати продукти.

Особливість у DASH – це поєднання таких продуктів як фрукти, овочі і знежирені молочні продукти. Разом вони здатні збагатити організм необхідними речовинами та потужно вплинути на нормалізацію кров'яного тиску.

Найефективніше ж дієта працюватиме, якщо зменшити кількість солі у раціоні. Та різких змін на самому початку робити не варто. Спочатку знизьте кількість споживаної солі до 2400 мг в день (приблизно 1 чайна ложка).

Потім, коли організм звикне до дієти, знизьте споживання солі до 1500 мг в день (близько 2/3 чайної ложки). Цей обсяг включає в себе всю споживану сіль: і ту, що знаходиться в харчових продуктах, і ту, яку ви додаєте в їжу.

Зменшити кількість солі не так важко. Для цього потрібно забути про напівфабрикати або продукти, які вже пройшли первинну обробку - вони часто містять масу солі.

Копчене, солоне або попередньо мариноване м'ясо дуже небезпечне, тому краще обмежити його споживання. Свіжу рибу, птицю або інші продукти слід готувати самостійно, а для смаку можна додавати трави або натуральні спеції без солі.

Як забути про шкідливу їжу і почати DASH-дієту

  • додайте порцію овочів на обід і на вечерю;
  • додайте порцію фруктів або вживайте їх як закуски;
  • використовуйте тільки половину вашої звичної порції вершкового масла і олії для салату, а також використовуйте нежирні або знежирені приправи;
  • замініть жирні молочні продукти на знежирені;
  • обмежте кількість м'яса до 180 г в день і спробуйте їсти переважно вегетаріанські страви;
  • замініть типові закуски несолоними кренделями або горіхами, родзинками, знежиреними йогуртами, замороженими йогуртами, несолоним звичайним попкорном без масла і сирими овочами.

Раціон на два дні за дієтою DASH

Визначили найкращу дієту у світі

Основна ціль дієти – не схуднення, а нормалізація тиску, тож калорійність страв буде достатньою. Та ті, хто хоче за допомогою цієї дієти скинути зайву вагу, можуть змінювати кількість калорій.

Середня калорійність раціону – 2000 ккал.

Визначили найкращу дієту у світі

Визначили найкращу дієту у світі

Бонус: Бананове печиво з вівсянки

Таке печиво можна використовувати як легкий перекус. Наявність екзотичного фрукта дозволяє без цукру і меду спекти солодке вівсяне печиво, а вітаміни, що містить банан, ліквідують недуги кишечника і розлади сну.

Надрукувати
мітки:
коментарів