Поділитись:

День народження Вікіпедії: цікаві факти про ресурс

Понеділок, 15 січня 2018, 20:32

У День народження "Вікіпедії" журналісти сайту "24" зібрали найцікавіші факти про інтернет-ресурс.

"Вікіпедія"– електронна енциклопедія із не завжди точними та перевіреними даними та мільйонами авторів. Напевно, це буде найкращим визначенням цього інформаційного явища.

Отже, почнемо з самого початку. Ідея створення такого порталу належить Джиммі Вейлзу та Ларрі Сенгеру. Насправді спочатку вони зробили електронну енциклопедію під назвою Нупедія, або ще Нюпедія. Туди писали винятково сертифіковані експерти, усі тексти уважно перевірялись та рецензувались. На жаль, цей сайт проіснував тільки 3 роки: з 2000-го по 2003-й.

Вже з Нупедії народилась, власне, усім звична "Вікіпедія", куди могли писати усі. Вейлз і Сенгер вперше запустили її 15 січня 2001 року. Назва походить від двох слів: "вікі" – вид веб-сайту, в якому користувачам можна самостійно змінювати контент, та "енциклопедія". До речі, Нупедія не була вікі-сайтом.

"Уявіть собі світ, в якому кожна людина може вільно ділитись знаннями всього людства", – так окреслив ціль "Вікіпедії" один із її засновників Джиммі Вейлз.

З часом, у 2003 році, для технічного забезпечення сайту, який почав розвиватися шаленими темпами, власники створили неприбутковий фонд "Вікімедія". Він функціонує винятково за рахунок пожертв. Загалом, окрім "Вікіпедії", фонд "Вікімедія" має ще 11 подібних проектів на кшталт "Вікісловник", "Вікіцитатник", "Вікіпідручник", "Вікіновини" та інших.

Спочатку звична нам "Вікіпедія" складалась усього з одного єдиного англомовного розділу. Наразі вона нараховує 299 мовних розділів та 47 мільйонів 17 тисяч 314 статей.

Україномовна версія Вікіпедії з'явилась разом із першою створеною статтею про "Атом" 30 січня 2004 року. 4 квітня того ж року було вже офіційно відкрито україномовний розділ Вікіпедії, тоді нараховували тільки 1 тисячу статей. Станом на початок 2018-го року вже є 2 мільйони 287 тисяч 442 українських статей, завдяки яким ми посідаємо 3 місце серед "Вікіпедій" слов'янськими мовами за кількістю статей.

Розмістити власний текст на "Вікіпедії" досить просто, головною умовою є дотримання правил авторського права. Тобто текст, який дописувач хоче опублікувати, має бути його власним. Кожна редакція текстів фіксується і є у відкритому доступі. Таким чином у розділі "переглянути історію" кожен читач може обрати потрібну йому версію статті.

Отже, незважаючи на те, що усі статті на "Вікіпедії" подані в енциклопедичному стилі, все ж вони є досить суб'єктивними, бо часто їхні дописувачі не мають ані наукових ступенів, ані достатньої обізнаності у потрібній сфері. Тому в наукових текстах все ж таки посилання на "Вікіпедію" є небажаними і сприймається науковцями як непрофесіоналізм. Хоча для щоденних дискусій і суперечок цей сайт ідеально підходить для доведення тої чи іншої точки зору, так само, як і в якості джерела для отримання поверхневих знань. Для більш глибокого опрацювання потрібного питання все ж варто звернутись до бібліотеки та першоджерел.

Сьогодні, 15 січня 2018 року, ми святкуємо 17 День народження одного з найпопулярніших сайтів у світі – "Вікіпедії".

Надрукувати
мітки:
коментарів