Поділитись:

В Україні за рік ціни на м'ясо зросли на 36 %

П'ятниця, 05 січня 2018, 13:33

Експерти Української Асоціації постачальників торговельних мереж підбили підсумки 2017 року, проаналізувавши динаміку росту цін на м'ясо.

Про це у мережі Facebook написав генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Всі види м'яса стали дорожчими на 28 – 67 %, а саме: сало – на 67 %, свинина – на 39 %, яловичина – на 33 % та курка в тушці – на 28 %.

У минулому році свинина й яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм, сало – 27 грн, ковбаса варена – 15 грн, а курка в тушці – 12 грн. Відтепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 116 грн, свинини – за 101 грн, сала – за 68 грн, варену ковбасу – за 76 грн, а курку – за 54 грн.
Якщо в цілому оцінити вартість м'ясного кошика, тобто взяти по кілограму всіх видів м'яса, то станом на 1 січня 2018 року він коштував 415 грн, тоді як рік тому його вартість становила 305 грн. Тобто індекс м'ясного кошика за рік зріс на 36 %.

"Додамо, що останні десять днів 2017 року були спокійними для споживачів у питанні цін. Цінових коливань не спостерігалося, окрім м'яса: свинина зросла на 2,5 грн за кілограм, яловичина додала 1,6 грн, а курка в тушці – 43 коп. Щодо свинини, то вона вперше пробила планку в 100 грн у гонитві за яловичиною. У той же час вперше майже за рік подешевшало сало – на 72 коп за кілограм", – зазначив експерт.

Олексій Дорошенко додає, що державному моніторингу підлягає курка лише в тушці. Найбільший виробник курятини оцінює свою долю в промисловому виробництві курятини в 55 %. П'ять найбільших компаній з виробництва курячого м'яса займають 90 % ринку. Тому Уряд може показати помірне зростання ціни на прикладі курки у тушці, яка зросла з березня 2017 року на 16 %. За той же час філе, яке не підлягає державному моніторингу, зросло в ціні на 30 %. І хоча воно ще дешевше, ніж у сусідніх країнах, але можна припустити думку про можливе утримання цін на той продукт, який моніториться, заради доброї статистики. А втрати від цього компенсуються більш стрімким подорожчанням вартості інших видів курки.

Надрукувати
мітки:
коментарів