Поділитись:

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Неділя, 07 січня 2018, 21:00
Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Кутя – традиційна страва різдвяного столу. Готують її тричі: на Святий Вечір – Багата кутя, перед Старим Новим роком – Щедра кутя, у переддень Водохреща – Голодна кутя. У кожній родині є свої особливості приготування цієї страви, є секрети, які передаються з покоління в покоління. До того ж часто господині експериментують, додаючи щось нове у традиційні рецепти.

Про секрети приготування куті у Луцьку "Конкурент" запитав у містян.

Тамара:

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

А як же, готуємо! Ми беремо замочуємо пшеницю на години три. Вона намокла, тоді готуємо мак – товчемо його гарно, проварюємо його в молоці. Потім варимо пшеницю. Вона постоїть трішечки, набухне, тоді зціджуємо її. Добавляти можна все: горішки, перетовчений мак, курагу... Все на шматочки різати, добавляти. Але знайте, що мед потрібно класти тоді, коли подаєш на стіл. Бо від меду пшениця твердіє. Кутя у вас зроблена, стоїть в холодильнику, і в останній момент добавляєте мед. Тоді виходить смачно. Треба й помолитися, коли усе це робиш. Обов'язково повинна бути молитва. Не буває такого року, щоб кутя мені не вдалася. Всі смакують. Навіть ті, хто не любить, все одно кутю пробують і кажуть: "Хороша кутя!"

Ліля:

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Кутю обов'язково готуємо. З маком, з горішками, з ізюмом. Часом одна вийде, часом інша. То з курагою, то без. Смачна виходить. Домашнє все смачне.

Алла Іванівна:

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Звичайно, готуємо на Різдво кутю. Робимо, як і усі: мед, ізюм, горіхи... Готуємо не густу, але й не дуже рідку. Можна ще компоту якого додати, щоб була не дуже густа.

Інна:

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Обов'язково готуємо. З пшеницею, з медом. Традиційну, звичайну кутю готуємо щороку, нічого не змінюємо.

Ольга:

Vox populi: лучани розкрили секрети приготування куті (фото)

Зварили кутю, добавили мед, курагу. Узвар зварили. В узварі розтопили мед, цукор, додали горіхи. В нас люблять ріденьку кутю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX DEI: ЯК ГОТУЮТЬ КУТЮ ВІДОМІ ВОЛИНЯНИ

Надрукувати
мітки:
коментарів