Поділитись:

Нацбанк спростив умови торгівлі іноземною валютою

П'ятниця, 29 грудня 2017, 09:34

Національний банк спростив умови торгівлі іноземною валютою, у тому числі для проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Йдеться про арбітражні операції, які передбачають купівлю/продаж іноземної валюти за іноземну валюту, тобто без використання гривні.

Так, завдяки низці кроків, які розширять можливості з проведення арбітражних операцій, банки:

  • отримають можливість проводити арбітражні операції не тільки з іноземними банками, як раніше, а й з іноземними небанківськими фінансовими установами, які мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою та підзвітні відповідним наглядовим органам;
  • зможуть здійснювати такі операції за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у той час як раніше було можливо здійснювати їх лише за дорученням клієнтів-фізосіб;
  • зможуть укладати договори для проведення арбітражних операцій з іншими уповноваженими банками, які вже встановили відносини з іноземними контрагентами.
  • зможуть проводити арбітражні операції з новим інструментом – банківськими металами.

Також скасовується вимога щодо реєстрації банками в Національному банку правил проведення арбітражних операцій та відповідний порядок, згідно якого здійснювалася така реєстрація.

Що стосується заходів, спрямованих на спрощення умов торгівлі іноземною валютою, серед іншого, вони дозволять міжнародним фінансовим організаціям (МФО) купувати чи продавати валюту в будь-якому українському банку за вибором, а не лише у тій установі, де відкритий рахунок відповідної організації.

Також скасовується норма, згідно з якою купівля іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора для виконання боргових зобов'язань позичальника за кредитом дозволяється лише за умови, що в рахунок кредиту кредитор фактично також переказав іноземну валюту 1-ї групи Класифікатора.

Скасовано вимогу реєстрації банками клієнтськихоперацій з купівлі-продажу іноземних валют на умовах "форвард" в Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку.

Зазначені заходи сприятимуть розширенню можливостей уповноважених банків з проведення арбітражних операцій та розширить коло клієнтів, які зможуть здійснювати такі операції, а також сприятиме спрощенню процедур виконання операцій з торгівлі іноземною валютою чи банківськими металами. На додаток, МФО отримають можливість обирати оптимальний курс купівлі чи продажу іноземної валюти при здійсненні таких операцій через українські банки.

Надрукувати
мітки:
коментарів