Демчишин анонсував нові тристоронні газові переговори

Середа, 02 березня 2016, 19:12

Тристоронні газові переговори за участю Європейського союзу відбудуться до кінця березня, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

"Зустріч буде, плануємо. До кінця місяця однозначно буде ця зустріч", – передає слова міністра видання Радіо Свобода.

За його словами, на зустрічі планують обговорити низку питань, зокрема транзиту російського газу і його закупівлі Україною.

Український прем'єр Арсеній Яценюк повідомляв, що Київ перестав купувати газ у Росії, яка з 1 січня виставила рахунок з ціною газу 212 доларів за тисячу кубічних метрів. Він зазначив, що Україна купує газ в Європейському союзі – це дешевше, ніж запропонувала Росія. Середня вартість газу в ЄС близько 200 доларів США.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин 19 січня заявив, що Україна нині купує газ в Європі за ціною 190 доларів за тисячу кубічних метрів.

Після завершення 31 березня 2015 року чинності так званого "зимового" пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії проводили переговори про умови продовження постачання газу.

У вересні минулого року Європейська комісія, Росія і Україна домовилися про умови поставок газу в Україну на майбутній зимовий період з 1 жовтня до кінця березня 2016 року. Згідно з домовленостями, українська сторона зобов'язувалася забезпечити транзит природного газу через свою територію в країни ЄС, в тому числі за рахунок закачування 2 мільярдів кубометрів природного газу в підземні сховища ще в жовтні 2015 року.

Уряд Росії зобов'язувався знизити ціни на газ для України, шляхом зменшення експортного мита, в четвертому кварталі 2015 року та в 1 кварталі 2016 року.