Поділитись:

Одна бійка, трохи крові і бюджет: якою була сесія Луцькради (фото, відео)

Субота, 23 грудня 2017, 10:00

Не встигли свічки з Вифлеємським вогнем миру загаснути, як громадський активіст Сергій Рижков розпластався на столі депутатів. Його туди штовхнув після словесної перепалки депутат Луцькради Євгеній Ткачук.

В соцмережах топ-темою для обговорення цілий день, 22 грудня, був навіть не головний фінансовий документ Луцька - бюджет на 2018 рік, а те, чи дійсно Ткачук штовхнув Рижкова, чи той просто підскочив і впав на стіл умисно.

Діти-пластуни принесли Вифлиємський вогонь миру ><span class=Діти-пластуни принесли Вифлиємський вогонь миру

"Та я його просто торкнувся, а він вже впав! Здоровий боров!", – майже в істериці кричав в своє виправдання Євгеній Ткачук.

Тим часом Сергій Рижков, якому так і не дали слова, ще й накинулись ледь не з кулаками (спочатку депутат Олександр Кравченко підійшов до нього на таку близьку відстань, що здавалось от-от поцілує, потім Ткачук "просто доторкнувся") пішов викликати поліцію.

Головний фінансовий документ Луцька на наступний рік

Після того як голова Фракції УКРОП Ігор Поліщук закликав колег скласти депутатські мандати, а директор ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна розповіла про арештовані рахунки підприємства і критичну ситуацію, врешті перейшли до питань порядку денного.

Депутат Ігор Поліщук закликав колег скласти мандати і піти на перевибори><span class=Депутат Ігор Поліщук закликав колег скласти мандати і піти на перевибори

Незмінна начальниця департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова, яка певно в цих стінах бачила й не такий екшн, впевненою ходою подалась до трибуни. Вже звідти вона й почала ознайомлювати присутніх з проектом бюджету на наступний рік.

Начальник департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова розповідає про бюджет><span class=Начальник департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова розповідає про бюджет

Вона повідомила, що прогнозний обсяг доходів проекту бюджету міста на 2018 рік обраховано в сумі 2 мільярди 487 мільйонів 311 тисяч гривень.

Деякі пункти бюджету депутати залишили в спокої, а над деякими навпаки точились палкі дискусії.

Депутат Андрій Покровський взагалі звернув увагу на те, що в бюджеті не передбачені кошти для підтримки тих округів де немає депутатів. Тому й поцікавився у Лілії Єлової, коли ж кошти в бюджеті віднайдуться на цю, важливу для міста, ініціативу.

Чиновниця пояснила, що кошти перерозподілять на ці цілі з вільних залишків, які сподіваються отримати в лютому.

Депутат Андрій Покровський взагалі звернув увагу на те, що в бюджеті не передбачені кошти для підтримки тих округів, де немає депутатів><span class=Депутат Андрій Покровський взагалі звернув увагу на те, що в бюджеті не передбачені кошти для підтримки тих округів, де немає депутатів

Також чимало питань з уст депутатів лунало до Єлової і в.о. міського голови Григорія Пустовіта стосовно виділення коштів для добудови багатостраждальної 27-ї школи, адже поки що їх немає.

Григорій Пустовіт><span class=Григорій Пустовіт

В депутата і голови фракції "Народний контроль" Павла Данильчука була навіть пропозиція зняти 5 мільйонів з капремонту доріг і перенаправити на добудову довгобуду. Хоча її не підтримали, як і не підтримали багато інших пропозицій очільника фракції "Народний Контроль" у Луцькраді.

Що не пропонував сьогодні депутат Павло Данильчук, колегам не подобалось - забракували><span class=Що не пропонував сьогодні депутат Павло Данильчук, колегам не подобалось - забракували

Наприклад, не підтримали пропозиції Данильчука збільшити надходження по бюджету розвитку від відчуження комунального майна до одного мільйона гривень. Забракували пропозицію Павла Данильчука про збільшення надходження від продажу землі до 4 мільйонів гривень.

Проігнорували пропозицію голови фракції "Народний контроль" про зменшення фінансування муніципальної варти на суму в три мільйони гривень.

Фракція Фракція "Народний контроль" в повному складі

І навіть не підтримали його пропозиції збільшити передбачену в бюджеті розвитку суму фінансування програми придбання житла учасникам бойових дій додатково на 7,5 мільйона гривень.

Тому на виконання програми купівлі житла учасникам бойових дій вирішили передбачити у бюджеті розвитку 4 мільйони гривень. Також очікується, що від пайової участі має надійти у бюджет міста 15 мільйонів гривень, з яких 50 % (а це 7,5 мільйона гривень), відповідно до ініціативи депутата Андрія Покровського, автоматично спрямують на виконання програми співфінанансування житла. Та й сам автор ініціативи Андрій Покровський попросив лишити все без змін. Депутат пообіцяв, що сам особисто контролюватиме аби програма виконувалась.

"Кривава" сесія

Тим часом на задніх рядах сесійної зали люди почали шептатись - "Що то таке? ", "звідки вона взялась?". Подумалось, що це вже прийшов хтось із особливо небайдужих мешканців міста.

Але тут просто зайшла прибиральниця й мовчки та холоднокровно почала стирати шваброю невеличку калюжу крові, яка незрозуміло звідки взялась.

"Може то Рижкова?", – почулося.

Втім пляму крові стерли, бюджет на 2018 рік затвердили і всі дружньо пішли на обід.

"А що тут на сесії? – мордобій! Як на весіллі якому", - голосно розповідала комусь по телефону депутат Юлія Вусенко виходячи з сесійної зали.

"Безконтактна боротьба", "Ніндзя", "Панда кунг-фу", "Та я його тільки торкнувся", - доносилось й лунало звідусіль під час перерви.

"Як на весіллі", - охарактеризувала ранковий інцидент депутатка Юлія Вусенко

До речі потім, після перерви, сесія була більш продуктивнішою.

Слухаючи як директор КП "Ласка" Богдана Новарчук нарікає на те як непросто їм виловлювати безпритульних тварин, мовляв, і грошей немає, і ловців немає, і авто ледь їздить депутат Микола Дендіберін запропонував, що треба робити.

Депутат Микола  Дендіберін цього разу менше говорив за стадіони і більше про бездомних тварин. Це що - новий тренд якийсь?><span class=Депутат Микола Дендіберін цього разу менше говорив за стадіони і більше про бездомних тварин. Це що - новий тренд якийсь?

"В центре ,возле "Украины" викидываете сучку, набегает 8 кабелей, а вы их пакуете. И так в каждом районе города", - запропонував депутат. Це викликало в кого хвилю оплесків, в кого "дикий" сміх.

"А ми так робили", - сказала Богдана Новарчук, чим ще більше розвеселила присутніх.

Депутати Андрій Авраменко та Петро Нестерук активно працювали на сесії><span class=Депутати Андрій Авраменко та Петро Нестерук активно працювали на сесії

Депутат Андрій Козюра  на цій сесії був мовчазний, як ніколи ><span class=Депутат Андрій Козюра на цій сесії був мовчазний, як ніколи

Демонтували й обікрали?

Наступною до трибуни пішла очільниця департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська щоби розповісти обранцям громади про Програму впорядкування малих архітектурних форм, тимчасових споруд на 2018 рік.

"Де плануєте зберігати демонтовані споруди?...Коли ви демонтовуєте кіоски, і там є приватне майно підприємців, чи не бувало того, що це майно зникало?...Ви проводите опис майна в демонтованих конструкціях?...", - влаштував допит, пильно вдивляючись в очі Сиротинській, Павло Данильчук.

Здається немає такого питання стосовно життєдіяльності міста на яке не знає відповіді Ігор Поліщук><span class=Здається немає такого питання стосовно життєдіяльності міста на яке не знає відповіді Ігор Поліщук

Юлія Сиротинська очевидно зрозуміла куди він хилить і розповіла, що приходила до них в департамент жінка із поліцією, яка "влаштувала шоу, що буцімто з її демонтованого кіоску щось вкрали".

Тоді до трибуни почала наближатись жінка, яка представилась Людмилою Мельничук в якої муніципали, за її словами, ще 17 липня демонтували кіоск на вулиці Карпенка-Карого, а після цього вона недорахувалась речей в середині кіоску.

Дісталося "на горіхи" начальниці управління освіти Зіновії Лещенко, яку деякі депутати вичитали наче ученицю в школі.

"Положення про освіту з'являється за декілька днів до сесії! Готуйте завчасно такі проекти рішень! З таким темпом в нас буде більш додаткових питань, аніж питань загальних", - сказав депутат Микола Федік.

"Свободівець"-депутат Микола Федік

Як не намагався депутат Тарас Шляхтич внести зміни до цього Положення, все ж депутати затвердили його без змін і щаслива Зіновія Лещенко покинула нарешті сесійну залу.

Депутат Микола Дендіберін розповів колегам як можна ловити бездомних собак><span class=Депутат Микола Дендіберін розповів колегам як можна ловити бездомних собак

Депутату Борису Смалю завжди є що сказати><span class=Депутату Борису Смалю завжди є що сказати

Депутати взяли перерву, в якій Євгеній Ткачук досі згадував за вранішню сутичку з громадським активістом і навіть демонстрував журналістам фото, на якому закарбоване вже епічне падіння на депутатській стіл Сергія Рижкова. У Фейсбуці, тим часом, в додачу до обговорень "бою" почали з'являтись смішні меми та картинки на цю тему.

Євген Ткачук все ніяк не міг забути сьогоднішнього прецеденту, і згадував його з посмішкою ><span class=Євген Ткачук все ніяк не міг забути сьогоднішнього прецеденту, і згадував його з посмішкою

Можливо депутат Євгеній Ткачук любується відео Можливо депутат Євгеній Ткачук любується відео "двобою" з активістом Сергієм Рижковим

Поділившись радісним настроєм (чи можливо й відео), з Костянтином Петрочуком  Ткачук добрався й до депутата Аркадія Соломатіна><span class=Поділившись радісним настроєм (чи можливо й відео), з Костянтином Петрочуком Ткачук добрався й до депутата Аркадія Соломатіна

"Земельні" питання й смаколики для депутатів

Завжди серйозному на вигляд начальнику управління земельних ресурсів Сергію Шабалі здається ніколи жарти жартувати.

Досвідчений чиновник монотонним голосом розпочав презентувати депутатам "земельні" проекти рішень. Щось проходило без обговорень, а деякі проекти рішень обговорювались навіть на підвищених тонах у депутатів (але не в Сергія Шабали).

На цій сесії депутати не дали свою згоду на відновлення меж земельних ділянок, як виявилось, російському "Укрсоцбанку".

"Солідарний" Андрій Авраменко

"Нічийних земельних ділянок в місті немає", - пояснював Шабала депутатці Аллі Надточій, коли вона взялась за обговорення питання погодження обслуговуючому кооперативу "Синтетик-2" терміну оренди земельної ділянки на Карбишева, 6 а.

Депутатка від Депутатка від "Самопомочі" Алла Надточій

Григорій Пустовіт, який завжди любить щось сказати іронічне в сторону Алли Надточій, навіть змовчав цього разу. Тим часом "Синтетику-2" погодили оренду і взялись за інші ділянки.

"Свободівці" Микола Романюк та Микола Федік

Ось так, перекидаючи листочок за листочком, рішення за рішенням, вершилась доля землі міста Луцька.

Стрілка годинника впевнено підбиралась до позначки - сьома вечора. В холі на столі в ідеально рівному порядку стояли пусті склянки, налитий в глечики апельсиновий сік і смачнющі цукерки. Смаколики чекали коли депутати дотиснуть питання крайньої сесії Луцькради в цьому році. Після чого вони б мали дружньо (без штовханини, бійок, й іронічних жартів) зібратися за імпровізованим святковим столом, наче велика й наче дружня депутатська родина.

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 березня 2024
10:13
18 січня 2024
12:50
18 грудня 2023
09:00
30 листопада 2023
29 листопада 2023
10:42
18 листопада 2023
15:30
08 листопада 2023
10:11
31 жовтня 2023
20 жовтня 2023
12:12
25 вересня 2023