Поділитись:

Чи зможе Україна прожити без траншів МВФ

П'ятниця, 22 грудня 2017, 11:55

Нацбанк вважає за доцільне почати переговори про нову програму співпраці з МВФ. Як зазначається у повідомленні регулятора, ключовий макроекономічний ризик для фінансової стабільності у найближчі роки – припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про те, чи може Україна домовитися про нову програму співпраці з МВФ без виконання всіх вимог поточної, розповів керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Без підтримки міжнародних партнерів успішне рефінансування 20 млрд доларів суверенного та гарантованого державою боргу з терміном погашення у 2018-2020 роках – малоймовірне. На думку Нацбанку, Україні варто розпочати перемовини про запуск нової програми співпраці з МВФ ще до завершення нинішньої на початку 2019 року.

Поточну, чотирирічну, програму "Механізм Розширеного Фінансування" (Extended Fund Facility) МВФ ухвалив з Україною у березні 2015 року. За її умовами, Україна отримала чотири транші на суму 8,7 млрд доларів із можливих 17,5 млрд доларів.

"Програма EFF закінчується у березні 2019 року, і немає жодних шансів, що ми зможемо повністю вибрати передбачені нею транші", – зазначив експерт.

Нова програма можлива за аналогією з програмою макрофінансової підтримки від ЄС.

Нагадаємо: Україна втратила шанси отримати останній транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу, але вже домовляється про нову програму на суму 1,8 млрд євро з наступного року.

П'ятий транш за поточною програмою EFF потрібно отримати. Буде нерозумно, якщо ми цього не зробимо, вважає Олександр Паращій.

Україна виконала найбільш болючу вимогу – прийняла пенсійну реформу. Виконати залишилося не так вже й багато – прийняти закон про створення антикорупційного суду і переглянути ціну газу в залежності від ціни імпорту. Ціну газу можливо перерахувати до травня 2018.

Коли критично потрібно отримати кошти від кредитора?

Найбільші виплати за зовнішніми боргами припадають на лютий-березень наступного року – потрібно заплатити близько 1,2 млрд доларів, і серпень-вересень – планові виплати знову ж таки на рівні 1,2 млрд доларів. З першим етапом ми впораємось, а ось до початку серпня вже потрібно залучити фінансування від МВФ.

"Чисто математично наступний рік ми можемо прожити і без допомоги МВФ – наприклад, за рахунок "проїдання" золотовалютних резервів. Однак такий сценарій негативний і ризикований для економіки.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів