Поділитись:

Як змінився центральний парк Луцька (фото)

Субота, 16 грудня 2017, 17:46

У Луцьку вперше за часи незалежності розпочалася глобальна реконструкція Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Про це повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Спільними зусиллями влади і бізнесу центральний парк кардинально змінюється швидкими темпами. За короткий період міській владі вдалося вирішити низку проблем, які накопичувалися десятками років.

Зокрема, провели очищення та поглиблення каналів, розчищення відпочинкової зони біля річки Стир в районі СТ "Спартак". Згодом там вирівняють територію, встановлять спортивне та дитяче обладнання, облаштують дитячий пляж.

На очищення каналів і зміцнення берегів з міського бюджету витратили понад 200 тисяч гривень. Щоб не застоювалася вода в каналах, комунальне підприємство "Луцькводоканал" встановило насоси вартістю 300 тисяч гривень, придбані за кошти міста.

Зроблено чимало і для облаштування пляжу та прилеглої території. Відремонтували рятувальний пункт, сходи для безпечного спуску у воду. Пофарбували і відремонтували лавочки, смітники, роздягальні, подали питну воду у колонки. Водолази обстежили дно Стира в районі пляжу, всі затоплені конструкції, старі дерева, небезпечні предмети дістали за допомогою техніки. Тож річка стала безпечною для купання.

До впорядкування парку підходили комплексно. Оновлювали паркові алеї, освітлювали їх, вкладали бруківку з оригінальними візерунками. Завдяки співпраці міської влади та соціально відповідального бізнесу вдалося зробити корисну справу для міста, адже вперше така велика кількість підприємців об'єдналися, вклавши свої кошти у реконструкцію парку. Алею справа від центрального входу відремонтували за рахунок "ТзОВ "Волиньтабак". Вони ж встановили і освітлення. Алеєю від Старого ринку до Центральної алеї займалося "ТзОВ Луцькавтодор-Сервіс". Від центрального входу до переходу між меліоративними каналами оновлював ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536", від переходу між меліоративними каналами до Ротонди — обслуговуючий кооператив ЖК "Яровиця". Алея від переходу між меліоративними каналами до вул. Глушець оновлена завдяки "Луцьккомунбуд", від переходу між меліоративними каналами до центрального входу в парк – завдяки ТзОВ "Забіяка" та приватному підприємцю Юлії Дмитрук.

Напередодні Дня Незалежності засвітилася Алея ліхтарів – арт-об'єкт, який привертає увагу туристів, адже кожен ліхтар — неповторний. Їх виготовляли луцькі підприємства: "Художня ковка", ЖК "Яровиця", ТзОВ "Вілія", ТзОВ "Луцька ДПМК", КП "Луцькводоканал", група компаній "PALCHЕ", ПАТ "ВГП", ТзОВ "Луцькавтодор", будівельна компанія "Інвестор", ТзОВ "Житлобуд-2", ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536", ТзОВ "Луцька картонно-паперова фабрика – Україна". У планах – продовжити алею та встановити ще 12 ліхтарів.

З'явилася у парку й Алея парасольок. Ініціатором та автором ідеї її створення був Ігор Поліщук. Реалізовували ідею депутат міської ради Сергій Була та ПП "Ространс".

Окрім цього, на алеях встановили лавки з оригінальною ковкою. Відремонтовано скверик Лесі Українки на центральній алеї. За підтримки соціально-відповідального бізнесу вперше за десятки років повністю почищено фонтани при вході в парк.

Неподалік від Алеї ліхтарів – ілюмінація у вигляді краплин дощу. Її профінансував підприємець Ігор Швець. Окрім цього, на одній з алей висаджено 50 кущів жасмину. Навесні вони радуватимуть своїм цвітом та неповторним ароматом. Жасминова алея стане справжньою окрасою міста, аналогів якій немає в Україні. Згодом цю алею викладуть бруківкою, освітлять її та встановлять лавочки.

Соціально-відповідальний бізнес за підтримки міської ради здійснив повну реконструкцію та ввів в експлуатацію відпочинковий комплекс "Ротонда", який раніше був руїною.

Для облаштування закинутих територій парку, ліквідації самосіву та вирівнювання газонів придбано мульчер.

Зі слів виконувача повноважень міського голови, секретаря міської ради Григорія Пустовіта, із настанням весни розпочнеться наступний етап реконструкції. У планах – обладнати спортивно-рекреаційну зону — місце для сучасних видів спорту (CrossFit), розчистити русло Стира, щоб став судноплавним, облаштувати на пляжі причал та організувати прокат човнів для оглядових екскурсій, встановити пандус для доступу на пляж людей з інвалідністю, провести реконструкцію мостів, встановити нову сцену біля центрального входу, продовжити реконструкцію та освітлення інших алей, здійснити капітальну очистку від заростей самосіву.

Найближчим часом планують встановити систему відеонагляду, щоб парк був не тільки гарним, а й безпечним.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
10 березня 2024
06 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
19 лютого 2024
14 лютого 2024
09 лютого 2024
11:08