Поділитись:

В Україні хочуть посилити правила закупівель у ProZorro

Вівторок, 12 грудня 2017, 12:13
В Україні хочуть посилити правила закупівель у ProZorro

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробило законопроект, який передбачає введення штрафів за закупівлю товарів і послуг без проведення тендеру на ProZorro.

Відтак у разі придбання товарів, послуг або робіт і укладення договорів без проведення процедур державних закупівель на замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання і займають монопольне (домінуюче) становище на відповідних ринках, пропонується накладати штраф в розмірі, що становить 20% суми таких договорів, – пише Finance.ua.

У чинній редакції закону про державні закупівлі просто вказується, що замовник несе відповідальність згідно із законами України.

Крім того, законопроект пропонує знизити пороги держзакупівель. Зараз закон про державні закупівлі діє для тендерів із закупівлі товарів або послуг мінімум на 200 тис. грн і робіт на 1,5 млн грн (для окремих сфер господарювання – 1 млн і 5 млн грн відповідно).

У запропонованому Мінекономіки проекті поріг для окремих сфер господарювання знижується до 600 тис. грн під час закупівлі товарів і послуг та 3 млн грн для робіт.

У підсумку мінімальний розмір штрафу складе 40 тис. грн (120 тис. для окремих сфер).

Окремими сферами господарювання є:

  • виробництво, транспортування, постачання і зберігання газу, теплової енергії, електрики, питної води, нафти і сирих нафтопродуктів;
  • послуги з користування інфраструктурою залізничного транспорту загального користування, послуги автостанцій, портів, аеропортів, послуг з аеронавігаційного обслуговування;
  • надання послуг поштового зв'язку, експлуатація телекоммереж фіксованих;
  • функціонування ринку електричної енергії, ринку "на добу вперед" і ін.
  • роботи і послуги, пов'язані з озброєнням, військовою технікою, зброєю і боєприпасами, а також виконання держоборонзамовлення.

Також правила про державні закупівлі планується поширити на державні і приватні компанії, дохід яких залежить від тарифів, які встановлює НКРЕКП (наприклад, облгази, водоканали, обленергj).

Серед нововведень проекту закону – скасування особливих процедур закупівлі для нафти і сирих нафтопродуктів, а також для телекомуслуг (ретрансляція радіо і телебачення).

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
07 березня 2024
29 лютого 2024
12 січня 2024
04 січня 2024
16 грудня 2023
28 листопада 2023
09 жовтня 2023
01 жовтня 2023
29 вересня 2023