Поділитись:

Влада на Волині "підтримує" деяких правоохоронців, яких не беруть у поліцію, – ЗМІ

Вівторок, 01 березня 2016, 14:24
Влада на Волині «підтримує» деяких правоохоронців, яких не беруть у поліцію, – ЗМІ

"Баталії" навколо роботи атестаційних комісій поліції: місцеві депутати висловлюють підтримку деяким правоохоронцям, а комісія, за думкою двох її представників, пропустила в нову поліцію корупціонерів

Про перебіг подій навколо переатестації виданню "Громадське радіо" розповіли члени атестаційних комісій Нацполіції на Волині:

Наразі всі комісії роботу завершили. Працює тільки апеляційна атестаційна комісія Західного регіону № 2. Але подальшу участь в ній відмовилися брати двоє журналістів, які були не згідні з тим, що комісія пропустила, на їхню думку, деяких корупціонерів, що займають важливі посади.

Один з членів комісії Олександр Ніколайчук розповів, що через їх комісію проходило все керівництво волинської поліції. І частина з них вже звернулася зі скаргами до апеляційної комісії:

"Через нашу комісію проходило все вище керівництво волинської міліції, включаючи заступників Петра Петровича (ред. — т.в.о. начальника ГУНП у Волинській області) і керівники районів. Знаєте, що найбільше не подобається і що турбує? Це те, що громадськість хотілося б називати з великої букви. А є надто пасивні люди", – каже він.

Журналістка Марія Доманська, яка теж брала участь в процесах переатестації, розповіла про ще один цікавий факт. Депутати міської ради висловили підтримку очільнику Луцького відділу поліції Ігорю Муковозу. Атестацію він не пройшов, однак, можливо, буде теж звертатися зі скаргою до апеляційної атестаційної комісії.

Читайте також: МУКОВОЗ ПРОКОМЕНТУВАВ СВОЮ "СЛУЖБОВУ НЕВІДПОВІДНІСТЬ"

"Вчора хотіла донести свою позицію до депутатів Луцької міської ради, коли звітував начальник Луцького відділу поліції Ігор Муковоз. Все ж депутати проігнорували пропозицію надати мені слово, тому використаю можливість тут її сказати", – заявила Марія.

Вона пояснює, що рішенням атестаційної комісії працівника поліції не звільняють:

"Жоден ще правоохоронець не є звільнений. Він звільняється наказом начальника управління. І наказ оформляється згідно інструкції 1465 через 15 днів після рішення атестаційної комісії і через 5 днів рішення апеляційної комісії. До того часу всі працівники працюють далі, виконують свої функції", – каже вона.

Крім того, журналістка пояснює, що підтримка депутатами правоохоронців сприймається як тиск на членів комісій. І розвіює міфи про кадровий голод в поліції:

"Є ще один міф. Кажуть, що не буде кому працювати. От всіх позвільняють і будуть порожні приміщення поліції. Це неправда. Насправді в листопаді 2015 року розпочалася така програма, яка називається "Лицарі честі". Ця програма передбачає якісну підготовку майбутніх керівників середньої і вищої ланки. Мова йде не тільки про їх професійну підготовку. А навчання їх як менеджерів. І відповідно абсолютно інший підхід", – стверджує журналістка.

Щодо роботи апеляційної комісії, то зі скаргами звернулося більше 200 апелянтів. Двоє журналістів написали заяви на вихід з апеляційної атестаційної комісії Західного регіону № 2. Свій вихід пояснюють тим, що комісії вдалося пропустити двох корупціонерів, які займають впливові посади в поліції. Після голосування за одного з них, написала заяву журналістка "Громадського радіо", а журналіст з Рівного, головний редактор сайту "Четверта влада" Володимир Торбіч свою позицію прокоментував так:

"Я залишив апеляційну комісію в Луцьку через те, що ця комісія з незрозумілих мені причин залишила в поліції одіозного посадовця. Корупціонера і правопорушника. Можна пробачати дрібні правопорушення поліцейським на дрібних посадах, якщо вони щиро шкодують і готові до змін. Але це не той випадок. Нині суспільство навіть від звичайних патрульних вимагає більше ніж окремі члени апеляційної комісії від цього посадовця із недобрим послужним списком. Тому я не захотів брати участі в такій "переатестації". Залишати в поліції таких осіб – це підрив довіри до реформи".

Наразі переатестація не є панацеєю. Адже реформа на цьому не завершується. Буде відбуватися реструктуризація підрозділів. А також навчання.

Надрукувати
мітки:
коментарів