В Україні цукор вироблятимуть за євростандартами

Понеділок, 11 грудня 2017, 14:36

Мінагрополітики запровадило положення про певні види цукру, призначені для харчового споживання.

Проект документа проходив тривале обговорення з профільними та галузевими асоціаціями, науковцями, виробниками й експертами, – інформує Урядовий портал.

Документ містить термінологію та вимоги до деяких видів цукрів (зокрема, екстра білого, білого, напівбілого цукру), призначених для споживання людиною.

"Вимоги до виробництва цукру, крім того, що адаптовані до європейських, відповідають положенням Кодексу Аліментаріус (міжнародні харчові стандарти ФАО/ВООЗ). Це важливо з огляду на розширення експорту цукру: минулого маркетингового року було експортовано 769 тис. тонн, а з початку поточного сезону (вересень-листопад) – 126,2 тис. тонн", – зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Наказ передбачає перехідний період, вступає в силу з 1 вересня 2022 року.

Питання виробництва та реалізації на внутрішньому ринку інших цукрів, зокрема коричневого, регулюються на рівні технічної документації суб'єктів господарювання та встановлених вимог до безпечності харчових продуктів.

Порівняння вимог наказу із нормами ДСТУ

ДСТУ 4623:2006

Вимоги, затверджені наказом

Цукор першої категорії

Екстра білий цукор:

поляризація – не менше ніж, %

99,7

99,7

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,04

0,04

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,1

0,06

тип забарвлення – не більше ніж, балів

6

4

вміст золи – не більше ніж, %

– не більше ніж, балів

0,027

15

0,0108

6

кольоровість у розчині – не більше ніж

45 одиниць ICUMSA

22,5 одиниць ICUMSA

Цукор другої категорії:

Білий цукор (цукор):

поляризація – не менше ніж, %

99,7

99,7

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,04

0,04

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,14

0,06

тип забарвлення – не більше ніж, балів

8

9 балів

вміст золи – не більше ніж, %

0,04

кольоровість у розчині – не більше ніж

60 одиниць ICUMSA

Цукор третьої категорії:

поляризація – не менше ніж, %

99,61

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,05

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,1

вміст золи – не більше ніж , %

0,04

кольоровість у розчині – не більше ніж

104 одиниць ICUMSA

Цукор четвертої категорії:

Напівбілий цукор

поляризація – не менше ніж, %

99,5

99,5

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,065

0,1%

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,15

0,1%

вміст золи – не більше ніж

0,05

кольоровість у розчині – не більше ніж

195 одиниць ICUMSA