Поділитись:

Чому ціни на цигарки знову виростуть

Неділя, 10 грудня 2017, 17:10
Чому ціни на цигарки знову виростуть

Ввечері 7 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект №6776-д, згідно з яким збільшується акциз на тютюнові вироби на 29,7% з 1 січня 2018 року.

Щорічне збільшення ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акзцного податкового зобов'язання має дві законодавчо визначені підстави. Про це на сторінках видання "Новое Время" пише Глава комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

По-перше, це припис Податкового кодексу України дев'ятий абзац пункту 4-го розділу ХІХ "Прикінцевого положення". Він передбачає обов'язок уряду подавати щорічно до 1червня до парламенту законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо збільшення ставок акцізного податку. Ці ставки визначені в абсолютних значеннях, у тому числі на тютюнові вироби, з урахуванням індексу споживчих цін. У цьому році такий законопроект також був внесений урядом (реєстр №6776) та передбачав збільшення ставок на 11,6%.

По-друге, це забов'язання нашої держави відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Ця угода передбачає наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби до мінімального рівня, діючого в ЄС (відповідно до статті 353 Додатку ХХVІІІ до цієї Угоди).

Нам треба досягти рівня ставок визначеного вимогами Директиви Ради Європейського Союзу № 2011/64/ЄС від 21.06.2011 року про структуру і ставки акцизів, що застосовується до тютюнових виробів щодо частки акцизу у середньозваженій роздрібній ціні продажу сигарет, це як мінімум 60%. Крім того, Україні треба досягти мінімального рівня ставки, еквівалентного 90 євро за 1000 штук. На сьогодні мінімальне податкове зобов'язання для сигарет в Україні становить 20 євро (596,05 грн) за 1000 штук.

Загальне збільшення ставок у 2018 році складає 29,7%.

Крім того, Законом передбачається з 1 січня 2019-го року до 1 січня 2025-го року щорічне поступове підвищення до європейського рівня специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби і мінімального акцизного податкового забов'язання на 20%.

На сьогодні середня ціна у роздрібній торгівлі за пачку сигарет складає приблизно 23 грн, податкове навантаження – 14,30 грн. За розрахунками складова акцизного податку у пачці сигарет зросте на 3,50 грн, загальна сума податкового навантаження з ПДВ збільшиться на 4,20 грн. Роздрібна ціна сигарет у 2018 році по всім ціновим сегментам збільшиться мінімум на 5 грн.

Завдяки збільшенню ставок акцизного податку на тютюнові вироби у 2018 році до бюджету держави надійде 11 млн 74 тис. 460 грн.

Рівень ставок акцизного податку та динаміка їх зростання опрацьовувалися спільно з представниками бізнесу. Ця робота провадилась вже не один рік, але лише у цьому році вдалося вивести ці дискусії і розрахунки в реальну площину та законодавчо реалізувати. Позитив у прийнятому рішенні бізнес вбачає у тому, що буде прогнозованість подальшої роботи. А це є вкрай важливим для виробника. Це рішення добрий приклад реалізації положення Податкового кодексу України щодо стабільності податкового законодавства.

Щорічне збільшення ставок не українське ноу-хау. Таке збільшення проводиться у більшості країн не тільки з огляду наповнення бюджету, але і з огляду попередження негативного впливу тютюну на організм людини. При цьому, збільшення податку на тютюнові вироби слід розглядати та провадити у комлексі із заходами попередження паління, встановлення законодавчих пересторог та заборон його вживання.

Надрукувати
мітки:
коментарів