Перевірили якість води Стиру і Світязю

П'ятниця, 08 грудня 2017, 10:49

Щомісячні проби води відібрали із річок Турія (Ковель), Стир (Луцьк), Західний Буг (Забужжя) і його притоки річки Ягодинка, а також із озера Світязю.

Результати дослідження обпулікували на сайті Волинського обласного управління водних ресурсів.

Річка Стир

Якість води у р. Стир в цілому залишилась задовільною. Суттєвих змін у її складі в листопаді не відбулось. Аналізами зафіксовано незначне зниження концентрацій заліза з 0,44 мг/дм3 у жовтні до 0,38 мг/дм3 в листопаді. За іншими компонентам перевищень норм ГДК не виявлено.

Річка Турія

Гідрохімічні показники води у р. Турія суттєво не змінилися і в цілому відповідають критеріям загальногосподарського призначення. В листопаді зафіксовано підвищені концентрації у водах ріки заліза загального, які складали 0,36 мг/дм3, що відповідає показникам, отриманим в у жовтні – 0,37 мг/дм3. Перевищень норм ГДК за іншими компонентам не виявлено.

Річка Західний Буг

Склад води річки в районі пункту відбору Забужжя за даними аналізів не зазнали суттєвих змін. Зафіксовано перевищення норм ГДК по залізу, вміст якого у водах ріки складав 0,55 мг/дм3. Перевищень норм ГДК по іншим компонентам не виявлено. Відмічено деяке зростання в межах норм ГДК концентрації нітратів до 6,1 мг/дм3 (в минулому кварталі – 0,359 мг/дм3), що є характерною рисою для даного періоду (минулорічний показник – 7,82 мг/дм3) і пояснюється проведенням осінніх агротехнічних робіт в басейні ріки, в першу чергу, в межах Волинської лесової височини.

Річка Ягодинка

Гідрохімічні показники вод притоки Бугу не зазнали суттєвих змін і в цілому відповідають критеріям загальногосподарського призначення. В поточному кварталі зафіксовано незначне зниження концентрацій заліза до 0,89 мг/дм3 (в минулому кварталі – 0,93 мг/дм3). Перевищень ГДК по іншим компонентам не виявлено.

Озеро Світязь

Якість води у озері в пункті відбору "Світязь" в цілому залишилась задовільною. Суттєвих змін у її складі в четвертому кварталі не відбулось. Перевищень норм ГДК не виявлено.

Порівняльний аналіз стану водних об`єктів за їхніми гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що суттєвих змін в їхньому стані не відбулось. В основному, вони мають задовільний гідрохімічний стан.