Поділитись:

Польща просить Україну навести лад із "транзитними" автівками на кордонах

Середа, 29 листопада 2017, 17:31
Польща просить Україну навести лад із

Українці реєструють у Польщі автівки, а українське законодавство змушує їх долати кордон кожні п'ять днів.

Міністерство внутрішніх справ і адміністрації в Польщі просять, щоб Україна щось із цим зробили та розвантажила польські служби, – інформує Польське радіо.

Реєстрація придбаного в Польщі автомобіля у співвласність з поляком дозволяє українцеві не платити митного збору. Все відбувається ніби згідно із законом, і це явище стало вже надзвичайно розповсюдженим. У багатьох населених пунктах з українського боку кордону вже щотретє авто їздить з польськими номерами. Однак, згідно з митним кодексом України, громадяни, що користуються автівками, зареєстрованими за кордоном, зобов'язані виїхати з території України упродовж п'яти днів від дати останнього в'їзду. І власники таких авто роблять так регулярно, виїжджаючи за кордон по шість разів на місяць.

Така процедура далася взнаки чиновникам і прикордонним службам Польщі. Декотрі прикордонні органи місцевого самоврядування у Польщі були змушені відкрити додаткові віконця для реєстрації співвласництва автомобілів. Прикордонна служба і митники скаржаться на надмір праці. Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ і адміністрації, зареєстровані в Польщі автівки, якими користуються громадяни України, залежно від пори року, становлять від 38% до 45% транспорту на кордоні. Лише за період з січня до серпня 2017 року кількість таких випадків становила 2 млн 4,6 млн одиниць транспорту, що загалом в'їхали тоді до Польщі.

За інформацією видання, упродовж кількох місяців польський уряд вимагає від України зміни цих положень.

"Українська сторона повідомила, що наразі триває праця над правовим вирішенням цього питання, та зобов'язалася надати польській стороні інформацію про її завершення", – повідомило польське МВСіА.

Надрукувати
мітки:
коментарів