Через Волинь Україна ризикує втратити експорт в ЄС

Понеділок, 27 листопада 2017, 14:50

Через низьку заробітну плату, яку не вчасно видають, у головному управлінні Держпродспоживслужби області – кадровий голод. Зі слів керівника управління Богдана Лозинського. через таку ситуацію є загроза стабільного експорту продукції тваринного походження до країн Євросоюзу.

Про це йшлося 27 листопада під час оперативної наради голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика.

"У ветеринарній медицині – кадровий голод", – зазначив керівник управління.

Нині є понад 50 вакансій ветеринарів. Середній вік тих, хто працює – 55 років. Упродовж трьох останніх років прийшло у команду лише кілька молодих спеціалістів.

Причини такої ситуація – низька заробітна плата в 3200 гривень. У приватних сільськогосподарських підприємства оплата роботи ветеринара сягає 10-30 тисяч гривень. Окрім цього, зі слів Лозинського, виплата навіть мінімалки є нестабільною через рішення Волинської обласної ради, яка не підтримує у повному обсязі фінансові запити щодо утримання структури. Так, на останній сесії погасили заборгованість за частину жовтня та вересень.

Ветеринари управління займаються проведенням державного моніторингу продукції тваринного походження, а з наступного року й рослинної продукції, що йтиме на експорт.

"Понад 10 років ветеринарною медициною України проводиться державний моніторинг забруднювачів у необробленій продукції тваринного походження. Це антибіотики, пестициди, інші важкі метали. Лише на основі цього після інспектування наших виробників надається дозвіл ЄС на експорт продукції у Європу", – зазначив Лозинський.

"Якщо ці роботи зірвати та не провести в області, ми можемо бути чинником того, що вся Україна втратить експорт в Європейський Союз та інші цивілізовані держави", – зазначив керівник служби.