Поділитись:

Візовий режим для України та Грузії можуть скасувати в червні

Субота, 27 лютого 2016, 15:11
Візовий режим для України та Грузії можуть скасувати в червні

Українсько-грузинську пропозицію Єврокомісії щодо надання країнам безвізового режиму можуть знову об'єднати у квітні, після того, як відбудеться референдум у Нідерландах.

Єврокомісія наступного тижня планує подати до Ради Європейського Союзу пропозицію про скасування візового режиму для громадян Грузії. Аналогічний крок для України відкладений у зв'язку із проведенням у Нідерландах референдуму щодо асоціації Україна-ЄС. Про це пише видання Українська правда.

За процедурами Євросоюзу, "заявка" Єврокомісії має пройти тривалий процес узгодження – і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту.

Процедура проходження "безвізової заявки" в органах Європейського Союзу забирає не менше місяця. Таким чином, грузинська заявка буде готова для затвердження Радою ЄС не раніше, ніж наприкінці березня.

За стандартами ЄС – якщо немає надзвичайних обставин – рішення про скасування віз в Євросоюзі затверджує Рада ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки.

Цей орган збирається на засідання лише раз на квартал. Наступного разу це має трапитись 10–11. А ще пізніше – 9–10 червня. На березневе засідання Грузія не встигає, а на червневому до неї повинна приєднатися і Україна.

До слова, брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк повідомив 26 лютого, що Єврокомісія подасть Раді ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз для Грузії вже наступного тижня. Щодо України, то таку можливість відкладають.

В Європейській комісії заявили, що "ніколи не називали дати, тому ми не можемо говорити про відтермінування".

Надрукувати
мітки:
коментарів