Порошенко доручив посилити військові потужності України вздовж Чорноморського узбережжя

П'ятниця, 26 лютого 2016, 17:52

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству оборони і Генеральному штабу ЗСУ подати пропозиції щодо посилення військових можливостей України в Херсонській області та вздовж всього Чорноморського узбережжя.

"Міністерству оборони і Генштабу Збройних сил України наказано подати пропозиції щодо суттєвого посилення військових можливостей України на Херсонщині і уздовж всього чорноморського побережжя. Росія значно наростила військову присутність в регіоні, завершує перетворення півострова з квітучого міжнародного курорту у велику військову базу, яка створює загрозу, в тому числі й ядерну, не тільки Україні, але і всім країнам Чорноморського регіону", – заявив Порошенко у зверненні з приводу другої річниці початку опору російській окупації Криму, яке опубліковали у п'ятницю, 26 лютого, на офіційному сайті глави держави.

Президент підкреслив, що Крим був, є і залишиться невід'ємною частиною Української держави.

"Такий злочин як анексія не має терміну давності", – зазначив Президент України.

Крім того, він розповів, що Росія готувалася до захоплення Криму з 1991 року, але українська влада протягом перших 20 років недооцінювала цю загрозу.

Порошенко також поклав відповідальність за тимчасову втрату Криму і Севастополя на людей, які були при владі у 2010 році, так як, за словами Президента, вони сприяли росіянам у підготовці до захоплення Криму, насамперед руйнуючи оборонну інфраструктуру всієї України.

"Ми обов'язково повернемо під український суверенітет ці дві адміністративно-територіальні одиниці. Цей надзвичайно складний і перспективний процес вже почався. Москва ніби намагається повернути кримських татар в 1944 рік, а Київ, хоч і з запізненням, усвідомив необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним, зрозуміло, забезпеченням рівних прав та громадянських свобод етнічних росіян, українців, інших етносів півострова", – сказав Порошенко.