Чи готові волиняни самостійно обирати сімейного лікаря (відео)

П'ятниця, 17 листопада 2017, 08:45

Волиняни можуть обирати сімейного лікаря, якому довіряють і який буде обслуговувати всю родину. Для цього, згідно з медичною реформою, яка триває в Україні, потрібно підписати декларацію. Вибір не залежить від місця реєстрації чи прописки. Головне — бажання пацієнта лікуватися в того чи іншого спеціаліста.

Про те, чи готові до нововведень центри первинної медико-санітарної допомоги та їх пацієнти, йдеться у сюжеті "Нової Волині".

Не всі пацієнти знають, що принесуть нововведення у медичній сфері.

Зі слів сімейного лікаря Валентини Кушнір, волиняни вже цікавляться змінами, які відбудуться найближчим часом. Медики ж починають вести електронний облік пацієнтів.

"Паспорт потрібен, ідентифікаційний код і згода пацієнта", – зазначає лікар.

Обрати сімейного лікаря можна не виходячи з дому за допомогою системи E-health або на прийомі у спеціаліста. При цьому не важливо, де людина прописана чи мешкає, головне – обрати лікаря, якому довіряєш.

У державній системі електронної медицини повинні бути зареєстровані і медики, однак наразі з цим проблеми.

"На даний момент наші лікарі зареєстровані в системі E-health, але система ще добре не відлагоджена. Тобто ми зареєстровані, але увійти в систему, в принципі, блокує", – розповіла Валентина Кушнір.

Заступник головного лікаря ЦПМСД Тетяна Трач зазначила, що медики готові працювати за новою системою – робочі місця обладнані комп'ютером з виходом в Інтернет.

Наразі до державної системи E-health під'єднані декілька регіонів. Процес вибору лікаря і укладання декларацій поки що у пілотному режимі. Дату початку всеукраїнської кампанії визначать після того, як закон № 6327 підпише президент.