Поділитись:

Виправні роботи та обмеження волі: як каратимуть за несплату аліментів (інфографіка)

Четвер, 16 листопада 2017, 16:33

Парламент готується змінити чинні правила виплати аліментів та відповідальності за ухилення від їх виплати.

За новим законопроектом виросте мінімальний розмір аліментів: на утримання дитини до 6 років потрібно буде виплачувати на 33 гривні більше, ніж раніше – 746 гривень мінімум, а на дітей старше цього віку мінімальні виплати збільшаться на 42,5 гривні – до 930 гривень, – повідомляє "Слово і Діло".

При цьому законопроект встановлює частку щомісячного доходу, яку батько повинен буде дати на утримання дітей. Так, на одну дитину передбачено до 20 % офіційного доходу, на двох – третина, а на трьох і більше – рівно половина.

Одночасно проект закону передбачає при наявності заборгованості по аліментах від півроку і до її повного погашення заборону виїзду за кордон, заборону на користування вогнепальною зброєю різного типу, заборону на полювання і заборону водити машину, щоправда зі знижкою для тих, хто заробляє водінням машини або змушений на ній пересуватися через інвалідність.

Що стосується відповідальності за ухилення від сплати аліментів, то в документі вирішили відмовитися від практики відразу обмежувати свободу боржника, і застосовувати адмінарешт в разі ухилення від громадських робіт на місцеву громаду терміном від 120 до 240 годин.

За чинним законодавством проти недбайливого батька передбачені такі санкції, як примусове стягнення з зарплати або майна боржника за наявності боргу зі сплати аліментів від 3-х місяців.

Крім того, при спробі виїхати на постійне місце проживання за кордон в країну з боржника вимагатимуть заплатити всю суму на утримання дитини до повнолітнього віку.

Для найбільш упертих "ухильників" від обов'язку утримувати дитину передбачені окремі кримінальні статті: вони передбачають покарання у вигляді року виправних робіт або обмеження волі на цей термін. У разі повторного засудження за ухилення від виплат покарання посилиться роботами на термін до 2 років або обмеженням волі терміном до 3-х років.

Надрукувати
мітки:
коментарів