Поділитись:

Житлово-комунальні послуги надаватимуть по-новому

Понеділок, 13 листопада 2017, 14:44

Якщо споживач не платитиме за комунальні послуги, постачальник отримає право припинити їх надання.

Про це розповів аналітик Асоціації міст України Олег Гарник.

9 листопада парламент ухвалив нову редакцію Закону "Про житлово-комунальні послуги". І хоча прийнятий документ лише готується на підпис Президенту, вже потрібно знати, за якими правилами житлово-комунальні послуги будуть надаватися найближчим часом.

Зокрема, законом передбачається здійснення комерційного обліку послуг з постачання природного газу, електроенергії, теплової енергії, гарячої води та централізованого водопостачання. Для різних видів послуг він буде здійснюватися за різними правилами.

Так, розповідає експерт, облік послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання буде здійснюватися за показниками лічильників у будівлі або її частині (наприклад, в під'їзді). Внески за встановлення, обслуговування та заміну таких лічильників включаються до плати відповідного виконавця, але в рахунку відображаються окремо. Таким чином отримувачі послуг чітко бачитимуть, яку суму вони платять за послугу, а яку – за лічильник. Розмір внесків на лічильник для кожного будинку буде затверджуватися органом місцевого самоврядування індивідуально.

Що стосується обліку послуг з постачання природного газу та електроенергії, то тут, зі слів Олега Гарника, фактично нічого не зміниться. Він буде здійснюватися за показниками індивідуальних лічильників, які встановлені у квартирах або нежитлових приміщеннях.

З введенням комерційного обліку в багатоквартирних будинках перед їх співвласниками постане питання, яким чином повинна розподілятися різниця між показниками загальнобудинкового обліку послуг тепло- та водопостачання та сумою показників усіх лічильників. Як показує практика, у окремих будинках така різниця складала до 30 % від показників будинкового обліку.

Серед новацій закону – можливість вибору різних моделей договірних відносин між споживачем та надавачем послуг. Співвласники мають можливість обрати одну з наступних моделей організації договірних відносин на надання комунальних послуг:

  • коли договір укладається кожним співвласником самостійно – індивідуальний договір;
  • коли договір укладається управителем, або іншою уповноваженою особою від імені всіх співвласників – колективний договір;
  • коли договір укладається колективним споживачем – об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об'єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг.

Закон передбачає, що у випадку, коли співвласники не визначилися з моделлю організації договірних відносин або не дійшли згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування відповідних внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, то між надавачем та отримувачем послуги укладається індивідуальний договір.

Ще одне нововведення – право виконавця припинити надавати послугу, якщо споживач її не сплачує, або сплачує не в повному обсязі. Винятком можуть бути випадки, коли якість (або кількість) послуги не відповідає передбаченій договором. Окрім того, закон передбачає можливість застосування до недобросовісних споживачів пені у розмірі до 0,01 відсотка від суми боргу за кожен день запізнення з оплатою.

Серед інших новацій – розмежування поняття житлових та комунальних послуг.

Житлові послуги – це послуги з управління багатоквартирним будинком, до якої входить, зокрема, прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, обслуговування відповідних інженерних мереж та ліфтів, поточний ремонт загального майна.

Комунальні послуги – це послуги з постачання природного газу, електричної енергії, теплової енергії, гарячої та холодної води, водовідведення, поводження з побутовими відходами.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОВІДОМИЛИ, ЗА ЯКІ КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ УКРАЇНЦІ МОЖУТЬ НЕ ПЛАТИТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів