Поділитись:

#споживач. Чи зобов'язаний покупець зберігати речі у камерах схову?

Понеділок, 13 листопада 2017, 10:00
#споживач. Чи зобов'язаний покупець зберігати речі у камерах схову?

Щодня ми укладаємо десятки угод. Наприклад, купуючи товари в магазині, відвідуючи перукарні чи користуючись громадським транспортом. Як споживачі ми набуваємо певних прав та обов'язків. Часто незнання цих правил призводить до конфліктів, непорозумінь чи навіть ошуканства. Наша обізнаність дозволить підвищити якість послуг та споживацьку культуру. Тому ІА "Конкурент" вирішило започаткувати рубрику #споживач, де за допомогою управління захисту прав споживачів головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, відповідатиме на поширені питання. Свої питання та пропозиції просимо надсилати за адресою:[email protected].

Чи зобов'язаний покупець зберігати речі у камерах схову?

Бувають випадки, коли при вході в супермаркет покупців наполегливо просять здати особисті речі в камеру зберігання, а також вивішують оголошення, що зі своїми речами в магазин входити не можна.

Насправді покупці не зобов'язані при вході в магазин здавати свої особисті речі в камеру зберігання. Це справа добровільна. Згідно з пунктом 21 постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2006 р. № 833 "Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів" (зі змінами та доповненнями, внесеними постановою КМУ від 29.06.2011р. N 706) суб'єкт господарювання зобов'язаний:

- забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без здавання на зберігання особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється в таких торговельних об'єктах;
- створити умови для зберігання речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об'єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

Прийнято вважати, що, здавши сумку, споживач укладає з цим магазином договір про безоплатне надання послуг зі зберігання своїх речей. А примушувати вас до укладення такого договору ніхто не може. Змушуючи здавати сумки, працівники магазину порушують принцип свободи укладення договору.

Також працівники магазинів не повинні вимагати від покупців при вході в торговий зал пред'явлення придбаних в інших підприємствах товарів, а при виході – перевіряти правильність чека й оглядати речі покупця. Робити огляд може тільки співробітник міліції і лише в тому випадку, якщо покупець підозрюється в крадіжці товару. Якщо ж працівники магазину категорично наполягають на тому, щоб покупець здав свої особисті речі в камеру зберігання, а інакше не пускають в магазин, то ви маєте право вимагати книгу скарг і пропозицій та залишити в ній відповідний запис із зазначенням про порушення прав споживачів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів