Поділитись:

Порошенко скликає засідання через відносини із Польщею

Четвер, 09 листопада 2017, 09:36

Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі.

Про це повідомив прес-секретар Президента України Святослав Цеголко на своїй сторінці у Facebook.

"Для зміцнення стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща і для уникнення подальшої ескалації напруги, усвідомлюючи необхідність вирішення будь-яких проблемних питань у двосторонніх відносинах винятково в цивілізований, європейський спосіб, Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі", – сказано в ньому.
Зі слів Цеголка, резонансні заяви з боку представників офіційної польської влади на адресу України та її керівництва, які звучать останнім часом, викликають серйозне занепокоєння і не можуть залишатися без належного реагування.
Також він звернув увагу, що Міністерство закордонних справ раніше заявляло, що в Україні немає політиків з антипольськими настроями.
"Консультаційний комітет є дорадчим органом, він покликаний сприяти реалізації домовленостей між главами двох держав, спрямованих на поглиблення дружніх відносин між Україною і Польщею, який очолюють зовнішньополітичні радники президентів", – додав прес-секретар.

Нагадаємо: у Рівненському обласному краєзнавчому музеї 6 листопада відбувся круглий стіл "Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період". На заході були присутні віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур та професор кафедри нової та новітньої історії України, кандидат історичних наук Микола Кучерепа. Вони якраз мали презентувати перевидані українською мовою щоденники Юзевського. У ЗМІ з'явилася інформаці про те, що під час цього заходу Марек Запур заявив, що Української держави у той час не існувало (тобто у період 1917-1920 рр не було ні ЗУНР, ні УНР), Львів – то є польське місто, і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас.

Однак у коментарі ІА "Конкурент" віце-консул пояснив, що насправді мав на увазі. До того ж його слова підтвердив і професор Микола Кучерепа. Згодом на офіційній сторінці Генерального консульства Республіки Польщі в Луцьку з'явилося спростування інформації. Зокрема Марек Запур заявив, що слова про "польський Львів" вирвали з контексту і перекрутили.

Надрукувати
мітки:
коментарів