Поділитись:

Рада підтримала в першому читанні нову виборчу систему

Вівторок, 07 листопада 2017, 13:20
Рада підтримала в першому читанні нову виборчу систему

Верховна Рада підтримала проект нового виборчого кодексу.

За таке рішення проголосували 226 депутатів.

Зокрема цей законопроект повинен врегулювати систему виборів до парламенту, місцевих органів самоврядування та президентських виборів.

Пропонують запровадити на виборах до Верховної Ради "відкриті" партійні списки кандидатів у регіональних виборчих округах. На виборах міських голів таких міст пропонується застосувати виборчу систему абсолютної більшості.

"Суттєвого доопрацювання потребує законодавче регулювання передвиборної агітації. По-перше, необхідно чітко відділити від передвиборної агітації інформаційне (незаангажоване) забезпечення виборів, потрібне для усвідомленого та відповідного до вимог закону здійснення волевиявлення виборців. По-друге, необхідно уточнити зміст поняття передвиборної агітації та форми її здійснення, що зменшило б обсяг непорозумінь та зловживань у цій політично чутливій сфері діяльності. По-третє, слід упорядкувати вимоги до діяльності засобів масової інформації як у частині інформування суспільства про перебіг виборчого процесу, так і в частині їх участі у передвиборній агітації", – йдеться у пояснбвальній записці до законопроекту.

Підтримали законопроект і волинські депутати Ігор Гузь, Ігор Лапін та Сергій Мартиняк.

Ірина Констанкевич і Степан Івахів не голосували, а Юріій Савчук був відсутній.

Надрукувати
мітки:
коментарів