Поділитись:

Поляки вважають, що їхні зарплати не ростуть через наплив українців

П'ятниця, 03 листопада 2017, 17:34
Поляки вважають, що їхні зарплати не ростуть через наплив українців

Аж 42% поляків переконані, що наплив українців до Польщі гальмує ріст зарплат в країні. Найбільше у цьому переконані люди із середньою освітою.

Про це йдеться у звіті "Barometr Imigracji Zarobkowej" компанії "Personnel Service", – пише Zaxid.net.

Автори дослідження стверджують, що через українців фірми не поспішають підвищувати зарплат своїм працівникам. Натомість поляки очікують підвищення зарплати. Однак саме українці, які працюють у Польщі, дозволяють фірмам виконувати поточні завдання. Без підтримки українців польська економіка була б підірвана, – йдеться у звіті.

"Із найновіших даних головного управління статистики Польщі можна дізнатись, що середня місячна зарплата у вересні становила 4473,06 злотих (31,3 тис. грн), що на 6% більше ніж минулого року. Однак, на наш погляд, зарплати не ростуть так швидко, а мали б", – пояснює Кшиштоф Інглот, президент "Personnel Service".

"Майже половина працівників переконані, що відповідальною за це є масова імміграція заробітчан з України. Звичайно, наплив українців впливає на поточний рівень заробітної плати, але з погляду компаній найважливіше те, що завдяки нашим східним сусідам ми можемо виконувати замовлення. У Польщі бракує робочих рук, що добре видно на прикладі нідерландського бізнесмена, який на півночі нашої країни пропонував полякам 20 злотих за годину роботи (140 грн), але охочих працювати так і не знайшлось. Українці у таких випадках є рятунком, про що добре знають підприємці, особливо в автомобілебудівній галузі", – додав Кшиштоф Інглот.

Разом з тим 88% поляків не бояться, що українці не заберуть їхньої роботи. Найбільші побоювання пов'язані із втратою роботи через наплив українців мають люди із середньою освітою – 28%. З цього випливає, що громадяни України займають посади нижчого щабля.

"Приїзд трудових мігрантів є справжнім благословенням для польської економіки та ринку праці. Це добре розуміють польські працедавці. Тішить те, що польські працівники позитивно налаштовані до тих, хто приїжджає з-за східного кордону і взагалі не трактують їх як загрозу для своєї роботи. Важливо, що працевлаштування поляків та українців є взаємодоповнюючим, а не замінним. Відсутність іноземців не означає, що на їх місцях опинилися б поляки. Ці робочі місця залишалися б вакантними", – каже Лукаш Козловський, головний економіст спілки працедавців Польщі.

Побоювання, що наплив українців гальмує ріст зарплат, найчастіше мають ті, хто заробляє мало (49% осіб із доходами менше 2 тис. злотих проти 33% осіб із доходами понад 4 тис. злотих), а також ті, хто має слабшу освіту (53% із середньою освітою проти 35% із вищою освітою).

Водночас польські працівники не побоюються втратити свої робочі місця унаслідок напливу українців. Через це ставлення до українців є позитивним. Половина опитаних нейтрально ставляться до приїжджих зі Сходу, 41% – позитивно, а негативне ставлення мають лише 7% польських працівників. Подібна ситуація і серед працедавців, більшість з яких теж нейтрально ставиться до українців – понад 70%. 29% працедавців позитивно ставляться до працівників з України. І тільки 0,1% опитаних ставиться до українців негативно.

Варто зазначити, що ставлення до громадян України варіюється в залежності від розміру компанії – найбільш позитивне ставлення до українців є у тих працедавців, які працевлаштовують понад 250 осіб.

"Мовна і культурна близькість – це два найважливіші аргументи, які спричиняються до того, що поляки люблять українців і люблять працювати з ними. Відсоток фірм і людей з негативним налаштуванням є маргінальним, що свідчить про те, що кадри зі Сходу встигли у нас осісти. Це для польського ринку праці є дуже доброю інформацією. Ми потребуємо українців, бо у Польщі замало працівників. Викликом на найближчий час для нас буде всього лише створення таких умов в нашій країні, щоб громадяни України хотіли оселитися в нас на довше, бо поки що, з огляду на спрощену процедуру працевлаштування, їх допомога для польського ринку праці має ситуативний характер", – наголосив Кшиштоф Інглот.

Надрукувати
мітки:
коментарів