Поділитись:

У Польщі пропонують "продавати" громадянство

П'ятниця, 03 листопада 2017, 18:18

Депутат провладної партії "Право і Справедливість" пропонує нову форму отримання польського громадянства: фінансову. Якщо іноземець привезе з собою купу грошей, то зможе отримати польський паспорт.

Станіслав П'єнта звернувся до уряду з закликом розглянути пропозицію, скеровану на багатих іноземців, – повідомляє "NashaPolsha".

Політик PiS хоче наслідувати Віктора Орбана, який 2012 року впровадив інвестиційне громадянство "за ціною 250 тисяч євро". Мета Орбана була простою: залучити гроші в час кризи. У такий спосіб було продано державних облігацій на понад мільярд євро — здебільшого китайцям, росіянам, туркам і іранцям.

Подібні програми існують в інших країнах Європи, але угорська від початку викликала найбільше сумнівів.

Професор Богдан Гуральчик про угорську програму де-факто продажу громадянства заявив, що система ця не прозора, а правила гри до кінця незрозумілі. З його слів, пік напливу іноземних багатіїв до Угорщини припав на 2015-2016 роки. Угорці запропонували багатим людям з цілого світу відносно дешевий спосіб потрапити в ЄС і вільно пересуватися цілою шенгенською зоною як самим, так і цілою родиною.

Польський депутата Станіслав П'єнта вважає угорців прикладом для наслідування. Він уже звернувся до міністра внутрішніх справ із заявою, що варто було б піти шляхом Віктора Орбана. Керівним органам партії депутат надав загальні положення угорської програми з метою ймовірної її використання в Польщі, щоправда, зважаючи на польську специфіку.

Внаслідок застосування угорської моделі "фінансового громадянина" в Польщі багатій міг би жити над Віслою — як громадянин Європейського Союзу — без перешкод пересуватися країнами ЄС. Мав би такі ж права, як і громадянин Польщі, щоправда, з деякими винятками, наприклад, без права голосу на виборах або відсутність військового обов'язку. Водночас не виключається можливість втрати такого набутого громадянства особою, що скоїла злочин, але тільки після вироку суду.

У польському паспорті виданому, наприклад, китайцю, громадянину Індії, Болгарії або Іспанії запровадили б графу про національність. А такий паспорт видавали б, наприклад, на 5 років.

Звісно, найголовніше в "продажу" громадянства – це гроші. Тож у Польщі іноземець найперше мусів би інвестувати суттєву суму на користь державного бюджету, придбавши облігації. Станіслав П'єнта наводить приклад угорців, де такий ліміт становить 300 тисяч євро, що на практиці є низьковідсотковим кредитом на користь держави. Через кілька років держава повертає іноземцеві гроші разом із невеликими відсотками. Сума "купівлі" громадянства, у порівнянні з іншими країнами, насправді дуже мала.

Кандидатів на "фінансових громадян" Польщі мали б перевіряти. До прикладу, чи не бажають вони відмити в такий спосіб брудні гроші, чи не є вони агентурою та чи не перебувають у базі даних злочинців. Депутат від провладної партії навіть описав процедуру пошуку кандидатів на "фінансових громадян" концесійними фірмами.

До слова, ті самі угорці залучили кілька фірм, здебільшого в офшорах: на Кайманових островах, Кіпрі та Ліхтенштейні. Надалі виплачували їм преміальні за кожного знайденого кандидата на роль "фінансового громадянина".

Та все ж без зміни законодавства справа з місця не зрушиться. Програми обміну громадянства на інвестиції скеровані на заможних людей, котрим вистарчить грошей на виплату та інвестування кількасот тисяч євро. Тим часом Польща – чи не єдина країна, де дотепер законодавство не передбачає надання громадянства чи права постійного проживання в замін на інвестиції.

Водночас, як підкреслює народний обранець, рішення з цього питання перебуває в політичній площині.

"То моя пропозиція для дискусії. Уряд мусить визначитися, чи зацікавлений у такій формулі. Мені вона видається привабливою, адже сам уряд буде вирішувати, кому надавати громадянство, а кому ні", — підкреслив депутат і висловив думку, що зацікавлення до набуття такого виду громадянства мали б проявити не лише люди з Китаю, Індії чи тої ж Росії.

Надрукувати
мітки:
коментарів