Маленьких лікарень на Волині може стати менше

Четвер, 25 лютого 2016, 11:59

Керівництво обласного управління охорони здоров'я повинне переконати медиків та простих волинян в необхідності закриття маленьких лікарень.

Про це стало відомо сьогодні, 25 лютого, під час розширеного засідання колегії Волинської ОДА, – пише Слово Волині.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк повідомив, що цьогоріч ліжковий фонд в медичних закладах області повинен скоротитись на 25%.

Голова ОДА Володимир Гунчик підтвердив, що цей крок дійсно необхідний, хоч і небажаний для багатьох селян.

"Буваючи в районах, я спілкуюсь з медиками, селянами. Ратнівський район, село Самари, є лікарня, на базі якої повинна бути обладнана високоефективна, забезпечена необхідним обладнанням амбулаторія. Але мешканці не згідні, вони кажуть: дайте обладнання, пришліть лікарів і зробіть ремонт в лікарні. Задаю просте питаня: як ви ставитесь до хірурга, який робить одну операцію на рік, чи готові люди лягти на операційний стіл до такого лікаря?", - зауважив очільник області.

Посадовець каже, що реформа медицини наразі неминуча, адже основою надання медичної допомоги повинна стати первинна ланка, тобто амбулаторії, натомість у закладах другого рівня (лікарнях) повинна надаватись спеціалізована допомога.

"На первинному рівні замість ФАПів, амбулаторій селяни хочуть зробити медичні центри, але не може так бути! Тому я прошу управління охорони здоров'я активно проводити роз'яснювальну роботу, зустрічатись з медиками у селах і містах, прошу довести людям інформацію не лише про брак коштів, а й про інші погляди на систему медицини, які є в нас. Не потрвбно боятись людям говорити правду", наголосив Володимир Гунчик.