Поділитись:

Єгор Соболєв: "Ми маємо проголосувати своїми гривнями проти топ-корупції"

Середа, 01 листопада 2017, 21:00

Вперше про Єгора Соболєва я дізнався у 2015-му. Тоді народний депутат бився у кулуарах Верховної Ради з представником фракції "Батьківщина" Вадимом Івченком. На той час Івченко мені сподобався більше. Єгорова ударна техніка розчаровувала, а боксерські навички "батьківщинівця" було видно неозброєним оком: впевнені рухи, ухиляння та доволі професійний "повторний випад" правою після кожної серії.

Згодом я змінив свою думку. Депутатська діяльність Соболєва почала мені імпонувати. Торік він завітав до редакції ІА "Конкурент", де я та головний редактор нашого видання Андрій Лучик записали з ним об'ємне та цікаве інтерв'ю.

Останніми місяцями Єгора часто можна побачити у Луцьку. Його черговий візит до обласного центру Волині не був публічним, проте він погодився знову зустрітися з нами та поспілкуватися упродовж 20 хвилин...

Руслан Пилипчук: Єгоре, ви дуже часто відвідуєте Волинську область. Що вас привело сюди сьогодні, яка мета вашого візиту?

– Луцьк – це дуже важливе місто. У мене тут багато хороших знайомих, які займають позицію "громадян". Не просто "мешканців" чи "пасажирів", а людей, які стараються брати на себе відповідальність за стан справ у своїй країні.

Ми розгортаємо цілу кампанію, щоб зупинити безкарне збагачення керівників країни та змусити їх почати ухвалювати рішення, які змінять правила управління державою. Більшість топ-посадовців знають, що якщо їх викриють та заарештують, то вони все-одно домовляться. Нинішні суди – це частина кругової поруки, а Антикорупційний суд їх руйнує.

Багато народних депутатів ховаються в парламенті від закону, вони почувають себе безкарними, саме тому ми вимагаємо скасувати недоторканість.

Наше завдання: створити добре скоординоване громадянське суспільство, яке зможе рухати державу вперед. Нам потрібна нова форма самоорганізації людей, щоб ліквідувати корупційний тромб.

Руслан Пилипчук: У Луцьку ви шукаєте підтримку для виконання цієї "ліквідації"?

– Я буду пояснювати, що ми робимо в Києві та пропонуватиму рішення, які можна робити в Луцьку та на Волині.

Руслан Пилипчук: Одним з методів вашої боротьби стало блокування бізнесу Порошенка. Ви ходили Києвом з мегафоном в руках та спонукали людей не купувати продукцію "Roshen". Ви справді вірите, що в такий спосіб зможете вдарити по їхніх продажах?

– Порошенко – це гальмо багатьох дуже важливих речей. Закон про Антикорупційний суд неможливо ухвалити без його участі. Венеціанська комісія проаналізувала підготовлений нами законопроект, сказала, що це хороша основа, але Президент повинен виступити автором. Саме йому належить право утворювати суди. Він нічого не зробив, і ветерани "Війни за незалежність" вирішили бити у найболючіше – у збагачення.

Цивільним, таким тиловим пацюкам, як я, ми пропонуємо не купувати товари і послуги у компаній Президента. У США це називається "голосування доларом". Ми маємо проголосувати своїми гривнями проти топ-корупції.

Військових ми збираємо під інші операції. Порошенко має бізнес, який перебуває поза законом. Для прикладу, зараз це торгівля скрапленим газом та іншими товарами, яка відбувається контрабандою з окупованими територіями.

Отож, біле збагачення Президента ми пропонуємо бойкотувати, сіре та чорне – блокувати.

Але не зводьте все до мене та Семена Семенченка. Навколо парламенту утворилося ціле середовище командирів, які мобілізувалися з добровольчих батальйонів та ЗСУ. Рішення ми ухвалюємо разом. Це рішення людей, які повернулися з війни за незалежність, я там один тиловий пацюк (посміхається).

Андрій Лучик: Біля Верховної Ради була громадсько-політична акція. Більшість сил заявили, що виходять з цього процесу та не несуть відповідальності за те, що буде відбуватися далі. Фактично залишилися "Рух нових сил" Саакашвілі та Єгор Соболєв із Семеном Семенченком, які нібито представляють "Самопоміч", але все ж таки виступають окремо. Як ваша поведінка корелюється з лінією партії?

– Ще раз прошу вас дослухатися: якби ми були з Семеном двоє, то максимум би бігали з мегафонами. Наша сила в однодумцях: добровольцях та волонтерах, з якими ми познайомилися під час блокади торгівлі з ОРДЛО. Ми спираємося на це середовище та діємо разом з ним. Ми даємо їм наше знання про те, як влаштована політика, які є маніпуляції, як нас всіх обманюють. А вони дають нам силу та дисципліну.

Щодо "Самопомочі": це не акція партії. Сьогодні зустрічався з однопартійцями у Львові. Була дискусія. Я не готовий сказати, що всі нас підтримують, хоча більшість людей, що входять до складу політради, швидше "за" ці дії, ніж "проти".

Потрібно розуміти, що в "Самопомочі" відсутня командно-адміністративна система. В нас немає такого: як Садовий сказав, так і буде. В нас нема такого, що позиція, або партійна, або неправильна. Зараз ми діємо, як люди, що вірять у цю справу.

"Самопоміч" підтримує рішення, за які ми виступаємо, але не зовсім схвалює методи, якими ми цього домагаємося.

Андрій Лучик: На вашу думку, чому інші політичні сили, громадські організації зробили такий демарш та сказали, що домагатимуться виконання вимог іншими методами. Ви взагалі на них ображаєтеся чи ні?

– (зітхає та задумується) Я відповім чесно… Звісно, що я не вперше засмучуюся, коли люди у "Фейсбуці" заявляють про підняття народу, а потім зникають. Таке ж було і під час Євромайдану. З іншого боку, для того, щоб добитися нових правил управління державою та відсторонити осіб, які топчуться по правилах, потрібно намагатися отримати підтримку від усіх.

Андрій Лучик: Стояти та жити на "майданах" заняття недешеве. Звідки залучаються ресурси під цю акцію?

– Я був одним з організаторів студентського Євромайдану. Як і тоді, я абсолютно відповідально кажу, що жити і стояти недешево, якщо тебе не підтримують люди. Студентський Євромайдан був розігнаний в момент, коли ми зібрали, якщо я не помиляюся, на 60% більше, ніж витратили. Зараз пожертви ще більші. Ми зібрали близько 37 тисяч гривень тільки у скриньки. Я вже не кажу про величезний потік людей, які привозять дрова, пінопласт, їжу тощо.

Руслан Пилипчук: Чи варто очікувати поширення ваших акцій протесту, зокрема в контексті блокування бізнесу Порошенка, на регіональний рівень. Для прикладу, чи потрібно чекати в Луцьку блокування заводу "Богдан"?

– Це залежить від лучан. Ми не будемо сюди відправляти киян, харків'ян чи львів'ян, щоб вони за вас вирішували, як потрібно діяти. Єдине, що я хочу ще раз уточнити: легальні компанії ми пропонуємо не блокувати, а бойкотувати.

Руслан Пилипчук: Яким чином лучанам бойкотувати діяльність заводу "Богдан"?

Велика кількість підприємців закуповує автобуси від цього заводу на свої маршрути у всіх містах. Я вважаю, що ми знайдемо людей, які відмовляться давати свої гривні Порошенку. Наш план в тому, щоб не давати грошей бізнесмену Порошенку, поки Президент Порошенко порушує правила.

Руслан Пилипчук: Ви підкреслили, що просили людей не купувати в магазинах "Roshen". Я не знаю наскільки це достовірна інформація, але блогер Юрій Гудименко опублікував в себе у "Фейсбуці" скріншоти з перепискою з нібито працівником одного з таких магазинів, який каже, що їхні продажі підскочили втричі. Тобто блокування одних магазинів дозволяє заробляти вдвічі-втричі більше іншим торговим точкам від "Roshen". Що ви думаєте про подібне?

– Через те, що Порошенко активно читає "Фейсбук" та психологічно залежить від того, що там написано, його підлеглі створили величезну машину обману, маніпуляцій та викривлень. Ми маємо доволі страшну ситуацію, коли для Президента роблять фальшиву громадську думку, він про це знає і сам в це вірить. Захопленість Порошенка соцмережами обернулася на маніпуляцію проти нього.

Я був дуже здивований на початку 2015 року, коли ми перебували в коаліції "Європейська Україна" та звертали увагу на те, що потрібно поставити незалежного Генерального прокурора або зупинити торгівлю з ОРДЛО, та робили це на зустрічах з Президентом, бо він казав: "Семен, Єгор, що ви мені розповідаєте, я ваш фолловер, я все читаю у "Фейсбуці". Я був збитий з пантелику великим впливом фейсбук-думок на верховного головнокомандувача.

Вічна проблема правителів: створення картинки, яку вони хочуть бачити. Для чого середньовічні королі переодягалися та ходили вулицями, щоб зрозуміти…

(В цей момент до ресторану в готелі "Україна" заходить депутат Волинської обласної ради Костянтин Зінкевич та підходить привітатися з Єгором. "Привіт, друже",– каже нардеп та піднімається, щоб обняти товариша)

…щоб зрозуміти реальність. У Порошенка з реальністю величезна біда. Я знаю від інших керівників держави, що він весь минулий тиждень намагався розігнати табір на Грушевського. Через неадекватність сприйняття ситуації Президент ризикує всіма нами.

Андрій Лучик: На яких людей ви спираєтеся на Волині у ваших ініціативах?

– Найбільший наш побратим – це Богдан Пташник. Ветеран "Донбасу", який брав участь ще в першому бою під Карлівкою. Інших ви знаєте – це наші депутати обласної та міської рад від "Самопомочі", до яких я звертаюся як до людей, яких знаю та яким довіряю.

Але ми не робимо якийсь клан. Ми не володіємо монополією на правду. Не факт, що кроки, які ми пропонуємо, є найкращими.

Надрукувати
мітки:
коментарів