Поділитись:

Як лучани "розкрутили" міську владу на гроші для утеплення (фото)

Понеділок, 30 жовтня 2017, 16:00
Як лучани «розкрутили» міську владу на гроші для утеплення (фото)

Фото ілюстративнеФото ілюстративне

Охочі лучани продовжують впроваджувати заходи модернізації власних будинків. Вони вдало економлять власні кошти, адже користуються вигідними державними програмами. Вдалим прикладом є будинок на вулиці Конякіна, 29а.

"Є мешканці міста Луцька, які переживають за майбутнє своїх будинків і хочуть робити термінові реформи. От ці мешканці реформи і роблять. В Луцьку цих їх дуже-дуже мало. Загальна кількість лучан думають, що прийде якийсь "дядя" і все їм зробить. Такого не буде. Треба самому згуртуватись, самому це організовувати і робити. Створювати об'єднання співвласників, вивчати матеріали даних програм, які існують в місті Луцьку, які існують в Україні на рівні столиці і впроваджувати їх в життя", - розповів голова ОСББ Георгій Давидюк.

Чоловік додав, що мешканці виявили велике бажання встановити в будинку індивідуальний тепловий пункт з данською компанією Данфосс для того, щоб платити менше коштів за опалення.

"Мешканці в цьому році встановили у будинку індивідуальний тепловий пункт Данфосс, поставили тепловий лічильник, це за програмою безвідсоткового кредитування. І міська рада повністю відшкодовує всі ці відсотки по кредиту. Мешканці платять тільки тіло. Тобто це така безвідсоткова позика", - запевнив голова ОСББ.

Як лучани «розкрутили» міську владу на гроші для утеплення (фото)

Також відзначив, що цьогоріч мешканці будинку на вулиці Конякіна скористались програмою безвідсоткового кредитування двічі.

"За цією програмою вони встановили ІТП, а також за цією ж програмою отримали кошти в розмірі 1 млн 268 тисяч гривень для того, щоб утеплити і термомодернізувати повністю всю фасадну частину будинку. А також мешканці в цьому році взяли участь у програмі 70 на 30, де провели капітальний ремонт даху. На сьогодні будинок залучив тільки за один рік 1 млн 668 тисяч державних коштів. Це люди просто прийняли рішення робити реформи, щоб їх будинок виглядав красивішим ніж ті будинки, які знаходяться поруч", - пояснює Давидюк.

Варто зауважити, що за утримання будинку і прибудинкової території люди платять 3 гривні за метр квадратний і 2 гривні – у ремонтний фонд. І цих грошей ремонтного фонду вистачає для того, щоб відшкодовувати кошти, які були вкладені.

Як лучани «розкрутили» міську владу на гроші для утеплення (фото)

На інформаційний запит "Конкурента" у департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради відповіли, що програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами у Луцьку діє з 2013 року.

Програма орієнтована на підвищення енергоефективності в житловому господарстві та зменшення фінансового навантаження на мешканців житлових будинків, в яких проводяться енергозберігаючі заходи, в тому числі і роботи по утепленню фасадів будинків, з залученням на ці цілі кредитних коштів.

За зверненням об'єднання співвласників, яке отримало кредит на впровадження робіт щодо покращення техніко-економічних показників будинків та впровадження енергоефективних заходів, до Луцької міської ради та за умови участі у конкурсному відборі учасників на відшкодування відсотків за цим кредитом відповідно до умов програми, ОСББ з міського бюджету відшкодовуються відсотки за залученим кредитом.

За час дії програми станом на 1 жовтня 2017 року 55 ОСББ пройшли конкурсний відбір. З ними укладено угоди, відповідно до яких проводяться відшкодування відсотків за залученими кредитами, з них 5 ОСББ провели заходи з термомодернізації своїх будинків.

На реалізацію заходів програми у 2015 році з міського бюджету профінансовано 284,7 тис. грн., у 2016 – 993,9 тис. грн., у 2017 році станом на 1 жовтня – 2132,4 тис. грн.

Як лучани «розкрутили» міську владу на гроші для утеплення (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів