Поділитись:

Депутатські запити: до кого зверталися і про що запитували волинські нардепи

Середа, 24 лютого 2016, 11:30

Від волинських народних депутатів надійшов 31 депутатський запит до Кабінету Міністрів України, керівникам міністерств і відомств України та Генеральному Прокурору України за період від 27 листопада 2014 року до 23 лютого 2016 року.

У результаті моніторингового дослідження діяльності представників громади в парламенті з'ясувалося, що найбільше депутатських запитів серед волинських нардепів на сесіях Верховної Ради України озвучив член депутатської фракції політичної партії "Народний Фронт" Ігор Гузь – 19. Майже 70% із них стосувалися проблем виборчого округу депутата (округ №19) та загалом Волинської області. На 16 запитів народний депутат уже отримав відповідь, – інформується у матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

Утричі менше запитів у народного депутата, члена депутатської групи "Воля народу" Степана Івахіва – 6. Майже 85% із них стосувалися проблем 21 виборчого округу та загалом області. Станом на 23 лютого 2016 року нардеп отримав відповідь лише на половину озвучених депутатських запитів.

По три депутатські запити надійшло від представників волинської громади у парламенті Сергія Мартиняка та Ігоря Лапіна від початку набуття ними депутатських повноважень. Перший отримав відповіді на усі запити, другий – на два з трьох. Крім того, якщо у Сергія Мартиняка подано один запит щодо вирішення локальних проблем у Волинській області, то у Ігоря Лапіна усі депутатські запити стосуються загальнонаціонального рівня та пов'язані із вирішенням проблем в інших регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 ЗАКОНОДАВЧИХ ІНІЦІАТИВ ВІД НАРДЕПІВ З ВОЛИНІ СТАЛИ ЗАКОНАМИ

Найчастіше волинські нардепи звертались до Кабінету Міністрів України – 7 депутатських запитів та Міністерства оборони України – 6 запитів. Рідше – до Генерального прокурора України та Міністерства закордонних справ України – 4 і 3 депутатські запити відповідно. По два звернення від волинських представників громади у раді зареєстровано до Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства юстиції України. По одному запиту направлено від народних депутатів з Волині до Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Державної адміністрації залізничного транспорту України, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Державної фіскальної служби та Головного управління ДФС у Волинській області.

У своїх депутатських запитах обраний у 19-му виборчому окрузі народний депутат Ігор Гузь піднімав такі важливі питання свого округу як: вирішення проблеми повернення відшкодування пільг та субсидій мешканцям будинків ОСББ, що належать до Асоціації ОСББ "Містечко" (м. Нововолинськ); вирішення проблеми відсутності постачання скрапленого газу у балонах для побутових потреб громадян (Любомльський район); проблему недофінансування на ремонт доріг у Волинській області; питання щодо ініціювання підготовки та прийняття постанови КМУ "Про порядок використання земель оборони для іншого цільового призначення" (Володимир-Волинський район) та інші. Найчастіше нардеп звертався до Кабінету Міністрів України, адресувавши керівнику уряду 6 депутатських звернень.

Народний депутат від 20-го виборчого округу Сергій Мартиняк, у свою чергу, звертався до КМУ лише із одним запитом. По одному запиту адресував також Міністерству освіти і науки України та Міністерству оборони України. Зокрема, через право подання депутатських запитів нардеп вирішував проблему недостатнього забезпечення шкільними автобусами для потреби підвезення учнів сільської місцевості до загальноосвітніх навчальних закладів у Волинській області. З відповідним запитом звернувся нардеп до Міністра освіти і науки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРАЦЮВАЛИ ЧИ БАЙДИКУВАЛИ: ДІЯЛЬНІСТЬ НАРДЕПІВ ВІД ВОЛИНІ У 2015 РОЦІ

До Генеральної прокуратури України та Міністерства оборони України найчастіше звертався народний депутат Степан Івахів. Зокрема, представник 21-го виборчого округу у Верховній Раді України у депутатських зверненнях піднімав питання щодо припинення кримінального переслідування військовослужбовців 51-ї окремої механізованої бригади та щодо відзначення державними нагородами екіпажу танку Т-64 танкового батальйону 14-ї Володимир-Волинської ОМБР ВСУ.

Жодного депутатського звернення щодо проблем власного округу немає на рахунку Ігоря Лапіна. Натомість, представник міста Луцька в парламенті звертався до МЗС України щодо вилучення дипломатичних паспортів у народних депутатів України VII скликання, які голосували за "Диктаторські закони" 16 січня 2014 року.

Відповідно до Ст. 15 Закону України "Про статус народного депутата України" народний депутат має право на сесії Верховної Ради України звернутися із запитом до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ та організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності.

Нагадаємо також, що відповідно до закону депутатський запит – це вимога народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Довідка: у 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.

Надрукувати
мітки:
коментарів