Поділитись:

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Вівторок, 24 жовтня 2017, 14:50
Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Київський бронетанковий завод перерахував 5 млн грн за постачання деталей компанії, котра вивела гроші в "обнальні ями".

Поки правоохоронці двічі "ховали" розслідування, "прокладка" з оточення менеджера Петра Порошенка, зібрала з трьох бронетанкових заводів ще 93 млн.Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової "Бронедрузі" для програми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

"Нікому не дозволю красти в армії. Ті, хто буде красти в армії, – руки повідрубаю. Оце позиція Президента. Армія є предметом моєї персональної турботи", – нещодавно заявив Президент Петро Порошенко. І підкреслив, що вважає неприпустимим затягування правоохоронними органами розслідувань корупційних злочинів.

Але поки Президент обіцяє рубати руки "корупціонерам з оборонки", в Державному концерні "Укроборонпром", який очолюють наближені до Порошенка менеджери, десятки мільйонів бюджетних коштів перераховують на фіктивні фірми. При цьому учасники схеми пов'язані із президентським менеджментом, а розслідування по цих справах ховають у прокуратурі.

Міст в нікуди

У 2014-2015 р.р. Міністерство оборони замовило Київському бронетанковому заводу (далі - КБТЗ) ремонт і техобслуговування спецмашин. КБТЗ нібито придбав запчастини для ремонту на 5,3 млн грн у фірми-посередника. Яка нібито закуповувала їх у двох інших посередників "Интер Сталь ЛТД" і "Оптимумспецдеталь". Ці дві компанії – основні для історії. Однак і вони не є виробниками. "Оптимумспецдеталь" замовляла запчастини у фірми "Промомаркетгруп", яка зрештою виявилася фіктивною.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

В грудні 2015 р. Військова прокуратура Київського гарнізону почала розслідувати історію цієї закупівлі. Керівництво КБТЗ підозрювали у розкраданні державних коштів. Слідчі допитали формальну власницю "Промомаркетгруп" Олену Сірик з маленького села на Київщині. Жінка розповіла, що фірму зареєструвала за гроші і жодних договорів на постачання запчастин не підписувала.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Вона й отримала єдиний вирок у цій історії – штраф за фіктивне підприємництво. Попри те, що прокурори отримали дозволи на обшуки фірм із ланцюжка та самого КБТЗ та вилучили печатки – далі вони не просунулися. І присвоєння бюджетних коштів на КБТЗ, з яких усе починалося, не дослідили.

У 2017 р. історію цієї закупівлі розслідує Головна військова прокуратура. Прокурори взяли дозвіл на обшук самого "Укроборонпрому". Слідчі також розширили перелік фіктивних фірм-постачальників: крім "Промомаркетгруп" Сірик, "Оптимумспецдеталь" оформлювала закупівлю в "Наполі груп" та "Мідленд інвест". Прокуратура просунулась на одну ланку ближче до КБТЗ – знайшли і допитали власника "Оптимумспецдеталі" Володимира Волохача.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

На допиті Волохач визнав, що у фірми були відсутні склади та транспорт, а зареєстрували компанію для заволодіння державними грошима. Слідство встановило, що компанії з цієї групи "постачали" деталі й на інші підприємства УОП. І домоглися в суду дозволу на вилучення у концерну документів щодо закупівель.

Однак ухвалу з дозволом на обшук Укроборонпрому вилучили із судового реєстру. Після цього жодних слідів подальшого розслідування у реєстрі немає, вироків учасникам схеми теж.

Окрім прокурорських справ, фірми-учасники описаної схеми також фігурують у численних розслідуваннях податківців.

У грудні 2015 р. Головне слідче управління фіскальної служби почало розслідувати групу "транзитно-конвертаційних підприємств", створених для ухиляння від податків та незаконного обготівкування. В складі цієї групи – "постачальники" КБТЗ ("Промомаркетгруп", "Наполі Груп", та "Мідленд Інвест").

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

У 2016 р. розслідування щодо "оборонних прокладок" також проводили київські і житомирські податківці. Слідчі дійшли висновку про відсутність будь-яких виробничих потужностей, транспорту, сировини, матеріалів і т.д., офісів чи складів. Тобто – про їхню фіктивність. Фіскали, зокрема, встановили: фірми на початку ланцюжка постачальників ніколи не мали запчастин для військової техніки. Відтак, не могли їх продати постачальникам бронетанкових заводів.

Вироки, відповідно до цих слів, – відсутні.

Поки тривали розслідування, одна із центральних у цій історії фірм – "Оптимумспецдеталь", попри те що її номінальний власник вже підтвердив фіктивність компанії – отримала ще 93 мільйони гривень з оборонних підприємств. В 2015-2017 роках Київський БТЗ перерахував фірмі 12 млн грн., Житомирський БТЗ - 49 млн грн., Харківський – 32 млн грн.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Окрім того, послугами "Оптимумспецдеталі" користувався приватний Завод "Кузня на Рибальському" (детальніше тут), перерахувавши на "прокладку" понад 7 млн грн. Нагадаємо, кінцевими бенефіціарами Заводу "Кузня на Рибальському" є зокрема президент Петро Порошенко і його соратник, партнер та друг – народний депутат від БПП Ігор Кононенко.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Бронедрузі

Чому прокуратура двічі починала розслідування і двічі не доводила його до кінця? Відповідь на це запитання цілком може критися у тому, що учасники описаної схеми – стоять всього лише у кількох кроках від колишнього і нинішнього керівництва УОП і того, хто нещодавно погрожував відрубувати руки корупціонерам.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Компанія "Оптимумспецдеталь" до початку закупівель КБТЗ, навіть у назві своїй жодної згадки про деталі не мала. Це була бухгалтерська фірма "Оптимум". За два місяці до оборудки, фірмі змінюють назву, вписують на адресу масової реєстрації, а її власником оформлюють Володимира Волохача. Який потім на допиті в прокуратурі і підтвердить фіктивність. Сам "бронетанковий мільйонер" - 34-річний киянин, що мешкає з матір'ю у старій хрущовці й останні півроку безробітний.

Попри очевидні ознаки фіктивного підприємництва, вироку по цій статті Волохач не отримав. Адже доведення його винуватості та визнання поставок "фіктивними" загрожує строками від 8 до 12 років позбавлення волі керівництву трьох бронетанкових заводів, що перерахували "прокладці" Волохача 93 мільйони гривень.

Володимир Волохач – не "побічний" персонаж у цій історії. Він колишній співробітник наближеної до керівництва оборонних заводів компанії з "групи прокладок" - "Интер Сталь". Ось він у колективі "Интер Сталі" вітає власника і директора фірми – Андрія Рогозу.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Тобто "Оптимум" і "Интер Сталь" в історії з КБТЗ – не просто постачальники однієї ланки, це напряму пов'язані компанії.

В самого Рогози – давня історія стосунків з бронетанковими заводами. Три роки тому Київський бронетанковий без укладання контрактів перерахував "Интер Сталі" 12 мільйонів.

Окрім того, дружина директора КБТЗ Вадима Шкавра товаришує з дружиною Рогози.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Однак значно важливішим є зв'язок Андрія Рогози з донедавна "молодим талантом" Укроборонпрому, а нині – представником заводу Порошенка Віталієм Жуковим.

В Укроборонпром 23-річний Віталій Жуков потрапив у 2012 році. Одразу на посаду помічника генерального директора концерну. Тоді ж увійшов до Наглядової ради великого військового заводу "Меридіан".

Наприкінці 14 року Жуков був партнером Рогози у торгівельній компанії "Белторг Україна ЛТД". Про тісні зв"язки Рогози і Жукова свідчить і спільне кримінальне провадження. У лютому цього року Рогозі повідомили підозру у шахрайстві. Рогозу підозрюють у тому, що він виманив 20 млн грн у родини фігуранта "справи Курченко" Олександра Сухомлина. За обіцянки витягти його з-під варти. Обшуки у пошуках грошей, телефонів та документів по цій справі слідчі проводили вдома у... Жукова.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Віталій Жуков нині продовжує займатись оборонними справами, але вже у новій ролі. "Нашим Грошам" вдалося зафіксувати зустріч Жукова із "державним оборонцем" Олексієм Бабічем – 3 жовтня вони близько півгодини спілкувалися в одному з київських ресторанів. Нині Бабіч очолює оборонпромівське підприємство у Харкові. Однак раніше керував "Житомирським бронетанковим заводом". І саме під його керівництвом ЖБТЗ перерахував "Оптимумспецдеталі" 49 млн грн.

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Сам Олексій Бабіч підтвердив "Нашим Грошам" факт знайомства і зустріча з Жуковим: "Особисто знайомий… ну… рік, може, трохи більше. Я не знаю, що це "Жуков", я знаю, що це "Віталій".

На зустрічі із Жуковим Бабіч обговорював постачання продукції на очолюване ним підприємство. Жуков – представляв постачальника. Порошенківський завод "Кузня на Рибальському":

"Ми зараз цю фірму перевіримо, якщо вона пройде всі перевірки, то буде працювати. На сьогоднішній день, як це, колишня "ЛенКузня" – зараз це, як там, "на Рибальському". Я не знаю офіційний, не офіційний, але він виступав як представник "Ленінської Кузні".

Щодо контрактів свого попереднього місця роботи, Житомирського БТЗ, із "прокладкою" Бабіч запевнив, що товар був поставлений, а щодо його походження він не обізнаний. Кримінальні провадження по тих закупівлях екс-директор прокоментував коротким "Кожен робить свою роботу".

Як команда Президента заробляє на армії (відео)

Олексій Бабіч до переходу в оборонну сферу займався продажем труб. Він – брат замкерівника апарату Укроборонпрому Андрія Бабича. Останній, лікар за освітою, раніше мав автомобільний бізнес в Херсоні і в концерн прийшов разом з нинішнім гендиректором Романом Романовим.

Романов також родом з Херсона, керував передвиборчою кампанією Петра Порошенка та був дилером порошенківського "Богдана" в Херсонській області.

Романов та Бабичі, разом із давнім партнером Президента Олегом Гладковським, входять у нову команду керівників оборонної галузі, котрі отримали свої посади після приходу до влади Петра Порошенка.

Надрукувати
мітки:
коментарів