Поділитись:

Україна та Польща підпишуть документ про вивчення мови

Середа, 18 жовтня 2017, 13:52
Україна та Польща підпишуть документ про вивчення мови

Польща та Україна підпишуть декларацію, де буде прописано основні напрями імплементації мовної статті Закону "Про освіту" для українських шкіл, в яких навчання ведеться польською мовою.

Про це домовилися Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич з Міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською, – повідомляє "Урядовий портал".

Лілія Гриневич зазначила, що МОН планує поступово збільшувати частку предметів, що вивчається українською мовою. За попередньою пропозицією української сторони, у старшій школі частка вивчення предметів українською має складати 60 %.

Польська сторона одразу прийняла загальний план імплементації статті 7, однак хвилювання викликали неоднозначні формулювання на рівні Закону.

"Ми розуміємо важливість для України утвердження української мови як державної, у Польщі ми також багато уваги приділяємо розвитку нашої мови. Однак у нас є двосторонні домовленості. Пункт 4 статті 7 Закону каже, що деякі предмети можуть вивчатися мовами Європейського Союзу. Але слово можуть – це не гарантія. Має бути гарантія, що певна частина предметів буде вивчатися польською", – наголосила Міністр національної освіти Республіки Польща.

Лілія Гриневич повідомила, що загальність статті пояснюється тим, що це базовий закон, і детальніші формулювання будуть виписані у профільному Законі "Про загальну середню освіту", а також у підзаконних актах Кабінету Міністрів України.

"На роботу над цими документами потрібен час. Своєю чергою ми з самого початку декларували готовність виписати шлях імплементації у двосторонніх документах між країнами. Хочу наголосити, що 5 українських шкіл, де навчання ведеться польською мовою, уже навчаються за моделлю, яку ми пропонуємо для імплементації. Тобто частково предмети у базовій та старшій школі вивчаються українською", – додала Міністр освіти і науки України.

І таке навчання дає свої результати. Попри те, що наразі польською в Україні навчаються 1 тис. 785 дітей, у 2017 році лише 5 осіб здавало ЗНО польською мовою. З них лише 1 особа не подолала поріг склав/не склав з української мови.

Наразі сторони працюють над текстом декларації, яку планується підписати вже найближчим часом.

Нагадаємо: орієнтовно 26 жовтня у Львові має відбутися круглий стіл за участі представників польської меншини в Україні, Посольства Польщі та МОН України щодо імплементації ст.7 Закону "Про освіту".

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 травня 2024
07 травня 2024
06 травня 2024
02 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024