Поділитись:

Як НБУ співпрацюватиме із банками

Неділя, 21 лютого 2016, 16:30
Як НБУ співпрацюватиме із банками

Національний банк України провів зустріч із представниками ЗМІ, на якій розповів, як планує працювати з банками, що мають непрозору структуру власності, а також про те, скільки банків буде докапіталізовано і як зміниться робота НБУ.

За даними регулятора, 85 банків в Україні визнано прозорими, їхня частка активів становить 97,21% банківської системи. Про це повідомляє "Forbes".

Структуру власності 29 банків, які формують 2,79% активів, не узгоджено із вимогами прозорості. "У 16 банків, а це 1,75% активів, ще погоджують власників, приводять у відповідність до чинних вимог структуру власників у 8 банках (0,87%), проводять додаткові перевірки – у п'яти (0,17%)", – повідомив Олександр Бевз, в. о. глави департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ.

За даними Нацбанку, банки, структуру власності яких погоджено, але не приведено у відповідність, – "Альпарі", "PINbank", банк "Центр", банк "Альянс", ТАСкомбанк, Індустріалбанк, Агрокомбанк, Експрес-банк.

На етапі погодження власників регулятором перебувають Діві банк, Комерційний індустріальний банк, банк "Гефест", Платинум Банк, Вектор банк, Інвестбанк, Неос Банк, Мотор банк, банки "Народний капітал", "Новий", "Український капітал", "Глобус", "Фінанс", "Банк Інвестицій та заощаджень" та Петрокомерцбанк. До групи банків, де проходить додаткова перевірка, увійшли банк "Земельний капітал", "Юнісон банк", ITB банк, Смарт банк, банк "Класик".

За словами Олександра Бевза, будь-яка з цих фінустанов може переміститися з четвертої категорії в першу й без проблем працювати. "Якщо банки в зазначений термін [31 березня 2016-го. – Forbes] не погодять структуру власності, їх буде виведено з ринку. Але на це теж знадобиться час. Це не означає, що 1 квітня будуть постанови щодо декількох банків", – підкреслив Бевз.

"Ми маємо розуміти, хто володіє банками. Фінансова спроможність власника банку – це фінансова спроможність самого банку. Для НБУ важливо знати, як ідуть справи у всіх бізнесах власника банку. Ми зараз вже практично все про всіх знаємо", – зазначила Катерина Рожкова, в. о. заступник голови НБУ.

"Чорний список" НБУ

Станом на 15 лютого цього року у списку "дискваліфікованих" – 900 керівників українських банків і 250 власників фінустанов. "Репутацію неплатоспроможних і ліквідованих банків не буде відновлено в майбутньому. Хоча будуть і винятки. Адже є випадки, коли банк було віднесено до неплатоспроможності з незалежних від керівника причин. Наприклад, через втрати в зоні АТО. Ми пропонуємо модель відновлення репутації. Під час її реалізації буде вивчається причина віднесення банку до неплатоспроможних. Рішення буде приймати комітет із нагляду Нацбанку", – розповів Олександр Бевз.

Також цьогоріч Нацбанк планує розгорнути реформу корпоративного управління в банківській системі. Для цього необхідно внести зміни до базового профільного закону – "Про банки й банківську діяльність".

"Будемо просити дати Нацбанку право під час виявлення неефективного корпоративного управління в банках вимагати зміни моделі роботи", – уточнив Бевз.

Що чекає банкірів

Цьогоріч Нацбанк планує провести стрес-тести для 20 банків, а решта – 54 банки – пройде їх вже у 2017 році. "Ми зараз провели діагностику з банками, погодили плани докапіталізації. З першою десяткою банків вчора затвердили плани. У 2016 році ми продіагностуємо другу двадцятку банків, визначимо їхні потреби в докапіталізації", – розповіла Катерина Рожкова.

За словами Рожкової, НБУ діагностував також осіб, пов'язаних із власниками банків. "Ми розраховуємо, що банківська система зміцніє, і ми назавжди забудемо про те, що таке проблема пов'язаності, оскільки часто саме пов'язані кредити ставали причиною неплатоспроможності банків", – зазначила вона.

Також у 2016 році регулятор планує зайнятися реформуванням самого банківського нагляду. "Робота всі ці роки була побудована на принципі контролю за виконанням нормативних вимог. Сьогодні ми хочемо вибудувати нагляд так, щоб дивитися вперед, а не назад, і намагатися запобігти ризикам, які виникають у банках", – резюмувала в. о. заступник голови Нацбанку.

Надрукувати
мітки:
коментарів