Поділитись:

Лучани здали на утилізацію більше 4 000 люмінесцентних ламп (фото)

Четвер, 28 вересня 2017, 18:10
Лучани здали на утилізацію більше 4 000 люмінесцентних ламп (фото)

Лучани здали на утилізацію більше 4 000 люмінесцентних ламп (фото)

У Луцьку провели збір та передачу на утилізацію відпрацьованих люмінесцентних ламп із закладів бюджетної сфери (школи, дитячі садочки, позашкільні навчальні заклади, заклади міського управління культури).

Про це повідомляє відділ екології Луцької міської ради.

Переважна більшість підприємств, установ та організацій вже тривалий час для освітлення приміщень використовують енергоощадні люмінесцентні лампи. Популярність таких ламп зумовлена тривалішим терміном їх експлуатації, що виправдовує їх застосування з економічної точки зору. Однак не усі знають та лише деякі виробники доводять до споживачів те, що кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграмів. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки. Головна небезпека ртуті в тому, що, потрапивши до організму людини, вона акумулюється в ньому, залишаючись там на все життя, уражаючи при цьому центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи.

Протягом року у місті утворюється понад 30 тис. шт. відпрацьованих люмінесцентних ламп на підприємствах різних форм власності.

Оскільки відпрацьовані люмінесцентні лампи, зважаючи на вміст у них ртуті, належать до надзвичайно небезпечних відходів, то поводження із ними підлягає контролю зі сторони уповноважених органів державної виконавчої влади. Однак таким контролем охоплені лише суб'єкти господарювання – підприємства, установи та організації, фізичні особи-підприємці. Збір ламп від фізичних осіб (громадян) чинним законодавством не регламентовано та не визначено відповідних процедур. Тому під час збору небезпечних відходів було підтримано ініціативу окремих свідомих громадян, які звертались протягом року до відділу екології та отримали можливість здати відпрацьовані лампи та термометри разом з бюджетними установ.

Загалом було зібрано 4042 шт. ламп та 36 шт. ртутних термометрів. Оплату послуг проведено за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища. Збір та передачу на демеркуризацію небезпечних токсичних відходів здійснює рівненське підприємств ТзОВ "Еко-Хелп".

Лучани здали на утилізацію більше 4 000 люмінесцентних ламп (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів