Як на Волині маринують гриби в промислових масштабах (фото)

Середа, 27 вересня 2017, 15:00

Цей рік надто врожайний на гриби. Навіть ті, хто не вміє їх збирати, у волинських лісах зможе знайти бодай на супчик. А для того, аби як діти, так і дорослі не збирали поганок, лісівники області біля рекреаційних пунктів облаштували стенди, де доступно описують ознаки їстівних та неїстівних грибів.

Орім цього, до інформування населення лісівники залучили й працівників. Тому у вівторок, 26 вересня, волинські медійники самі спробували відрізнити отруйні гриби від їстівних та вийти на "тихе полювання".

Відрізняти сатанинського гриба від білого журналістів привезли до Маневич. У рекреаційному пункті "Сосновий бір" якраз тривало заняття в учнів Маневицького шкільного лісництва. Інженер побічного користування ДП "Маневицьке ЛГ" Ірина Остапчук розповіла дітям про шкоду поганок, описувала властивості грибів та вказувала на те, що при незнанні гриба, його краще не брати до кошика. Окрім того, дітям вручили інформаційні буклети із характеристиками грибів, які найчастіше ростуть у лісах Волині.

Інформаційний стенд

Учні Маневицького шкільного лісництва

Учениця Маневицького шкільного лісництва

Наснаги знайти білих грибів журналістам надали місцеві жителі, які демонстрували на камери повні відра "здобутків". Варто зазначити чи похизуватися, що волинські медійники все ж зуміли знайти зо два десятки невеличких, але їстівних грибів.

Місцевий мешканець, який розказує, як відрізнити отруйні гриби від їстівних

Багатство лісу

Дари маневицьких лісів

Польський гриб

Лісівники розповіли, що охочі можуть купити волинські дари лісу у консервних цехах, яких є аж шість в області (один з них є і в Маневичах), та магазинах "Лісовичок".

"Цей рік навіть дуже врожайний. Напевно за років 20-15 такого врожаю не було", - зізналася начальник консервного цеху ДП "Маневицьке ЛГ" Галина Зінич.

Начальник консервного цеху ДП «Маневицьке ЛГ» Галина Зінич

Також розповіла, що в цеху працює вісім людей, а консервації виготовляються виключно за ДСТУ. Продукцію відправляли і до Ізраїлю, і навіть в Панаму. А от в Україні не простежуються тенденція до покупок натуральних продуктів. Переважно школи-інтернати харчують своїх дітей екологічною продукцією, яку купують у таких консервних цехах.

Згодом журналістів відвели туди, де кипіло виробництво і бряжчали станки.

Виробничий цех

Процес виробництва

Так миють маслюки

Процес консервування маслюків

Процес виробництва у консервному цеху

Процес виробництва у консервному цеху

Склад продукції по-своєму вражав різноманіттям. Там і щавель, і компоти, і огірочки з помідорами, і варення з суниць, ягід, журавлини, і навіть маринований часник. А березовий сік, який вдалося спробувати й журналістам, купували тут для працівників Рівненської АЕС.

Продукція консервного цеху

Склад консервного цеху

Продукція консервного цеху

Мариновані кабачки

Своєю чергою директор ДП "Маневицьке ЛГ" Володимир Радіон наголосив на тому, що тут стараються комплексно використовувати ресурси лісу та скоро виходитимуть на міжнародний ринок, адже прибуток від продажу в Україні є надто малим.

Директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон

"Я завтра їду в Київ укладати меморандум міжнародного сертифікату на збут цієї консервної продукції на Захід, Європу, Америку. Я його підпишу. Будемо працювати, аби виходити на ринки збуту", - розповів директор ДП.

Варто зазначити, що міжнародний сертифікат FSC вже мають лісові господарства Київщини та Закарпаття. А з підписанням меморандуму – матиме й Волинь.

Учень Маневицького шкільного лісництва

Інженер охорони і захисту лісу ДП «Маневицьке ЛГ» Іван Пацаманюк

Учениця Маневицького шкільного лісництва

Учениця Маневицького шкільного лісництва

Інженер побічного користування ДП «Маневицьке ЛГ» Ірина Остапчук

Прес-секретар ВОУЛМГ Світлана Думська

Бліда поганка

Мурашина доріжка у Сосновому бору

Мухомор

Польський гриб

Продукція консервного цеху

Продукція консервного цеху

Готова продукція

Мариновані огірки

Продукція консервного цеху

Натуральна продукція консервного цеху