Поділитись:

Vox Dei: чи треба скорочувати кількість отримувачів стипендій

Субота, 16 вересня 2017, 21:00

Міністерство фінансів запланувало у 2018 році зменшити кількість отримувачів стипендій до 25 %, а до 2020 року – до 15 %.Натомість сам розмір стипендії підвищать.

"При 15 % академічних стипендіатів розмір стипендії може бути на рівні мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму", – говорив заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

На це гостро відреагували в Міносвіти, мовляв, зменшення кількості стипендіатів буде демотивувати студентів здобувати вищу освіту. До того ж торік в Україні ввели рейтингову систему отримання стипендій, що певною мірою теж повпливало на скорочення отримувачів стипендій.

Яке рішення буде правильним і де шукати гроші на стипендії, ІА "Конкурент" запитав в експертів.

Петро Савчук, ректор Луцького національного технічного університету:

"Реформу треба здійснювати, в освіті зокрема. Шляхом зменшення навантаження на державний бюджет, зокрема й щодо стипендіального ресурсу, але це не має відбуватися за рахунок студентів, на шкоду їм. Адже обдаровані діти повинні мати цільові гранти, інші механізми. Якби при університетах були створені якісь фонди, то обдаровані студенти мали б шанс. Зараз переважно стипендію отримують соціально незахищені діти, а із талановитих дітей стипендію отримує невеликий відсоток. Тому треба, щоб Міносвіти, а ми над цим працюємо, дали їм пропозиції, створили якусь грантову програму чи розробили певний механізм, за яким цільові гранти обдарованим дітями таки були передбачені. Бо буде відтік талановитих дітей закордон. Я думаю, це неправильно.

Стипендії безумовно мало, от навіть якщо порахувати витрати на гуртожиток, особливо в Києві. Тому я вважаю, що стипендії треба підвищувати, але не за рахунок інших студентів. Якщо на рівні Міносвіти буде існувати структура, де будуть акумулюватися кошти, куди вкладатиме гроші бізнес, то завдяки цим коштам можна виплачувати стипендії. Це так само, як із пенсійною системою. Бо коли штучно зменшувати кількість фінансування стипендіального фонду, то студенти просто поїдуть закордон або будуть змушені працювати в Україні і, відповідно, не отримають достатньо компетентних знань і вмінь".

Людмила Плахотна, директор управління освіти і науки Волинської ОДА:

"Кількість отримувачів стипендій уже скоротили. Якщо раніше стипендії отримували майже всі, то сьогодні стипендії отримує тільки 40 %. Я знаю, що є факультети, де двоє дітей в групі отримують стипендії. А розмір стипендії треба підвищувати. Вона дається дітям за якісне навчання, за результативніть, а не соціальна складова повинна переважати, що відбувалося в останні роки. Але разом з тим дуже добре, що у нас є соціальні стипендії. Є діти, які живуть за рахунок стипендії, і вони мають можливість оформити всі документи й мати соціальну допомогу.

Зважаючи на бюджет навчальних закладів, то вони сьогодні не мають можливості самі збільшити кількість отримувачів стипендій чи розмір стипендії. Але, враховуючи те, що збільшується фінансування галузі освіти і передається окреме фінасування на місцеві бюджети, то наступного року стипендії будуть значно збільшені. Якщо брати професійні і вищі навчальні заклади, то 1 тисяча гривень – це дуже мало для дітей, яких не взмозі підтримати батьки. Коли забрати в дітей стипендію, то треба взамін передбачити інші соціальні гарантії: або здешевлювати гуртожитки, або студентські їдальні відкривати. Тому розмір стипендії треба підвищувати, але стипендія повинна бути академічною, тобто за результати роботи".

Ігор Коцан, ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки:

"Думаю, наразі це не треба робити. Багато студентів, які мають високий рейтинг, склали гарно ЗНО, не мають можливості навчатися без грошей, якими їм буде допомагати держава. Тому треба підтримувати тих дітей. До того ж ми знаємо, яка зараз складна ситуація в державі. Спочатку треба підняти добробут населення, а потім провести реформу. Звичайно, треба виходити на європейські стандарти навчання, вивчити, як стимулюють студентів в Європі, Америці, і брати приклад. Але зараз ні в якому разі не можна дітей позбавляти стипендії. Грошей в бюджеті вистачить. Це ж не є такі великі гроші. До того ж і так скоротили фінансування, адже спочатку стипендії отримували 70 % тих, хто вчився на державній формі навчання, а зараз тільки близько 50 %. Більше скорочувати не треба.

Розмір стипендії треба обов′язково підвищувати. Коли ми підвищуємо прожитковий мінімум, то стипендії повинні дорівнювати прожитковому мінімуму. Коли найнижча зарплата в Україні дорівнює 3 200 гривень, а стипендія – близько 1 тисячі гривень, це неправильно. Я цілком підтримую Міністерство освіти і не згідний з Міністерством фінансів, яке хоче зекономити на вищій освіті. Хто економить на вищій освіті, той не має ніяких перспектив".

Роман Карпюк, заступник голови Волинської облради, екс-керівник Луцького інституту розвитку людини університету "Україна":

"Тут потрібно індивідуально підходити. Повинні талановиті діти в кожному навчальному закладі отримувати стипендії. Треба підтримувати дітей із сціально незахищеної категорії. Є моніторинг Міносвіти навчальних закладів, воно повинно робити розподіл стипендій, а в бюджеті кошти знайдуться. Якщо у вищих навчальних закладах будуть підтривати дітей стипендіями, то в майбутньому це віддасться сторицею".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЧИ ВАРТО УРІЗАТИ СТИПЕНДІАТІВ ДО 15 % (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів