Поділитись:

Будинкові лічильники встановлюватиме постачальник

Середа, 13 вересня 2017, 11:18

Тариф на тепло у багатоквартирних будинках зменшиться, оскільки з тарифу буде виключена інвестиційна складова на встановлення лічильників та плата за їх подальше обслуговування. У платіжках буде по пунктах розписано, за що платить споживач.

Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, – інформує "Урядовий портал".

З його слів, на початку опалювального сезону в Уряді не очікують проблем із формуванням платіжок.

"До затвердження методики розподілу, нарахування буде здійснюватися за старими правилами. У той же час співвласники можуть обрати порядок розподілу, відповідно до положень Закону. До лютого 2018 року має відбутися перехід до розподілу за новими правилами", – зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що будинкові вузли комерційного обліку буде встановлювати постачальник.

"За Законом, постачальник має на це один рік. Проте споживач або органи місцевого самоврядування можуть встановити лічильники самостійно, а лічильник у квартиру – споживач. За Законом останній має на це три роки", – підкреслив він.

Віце-прем'єр-міністр наголосив, що головна зміна, визначена Законом, полягає в тому, що платежі будуть не в тарифі, а окремою сумою в платіжці.

"Отже, тариф зменшиться. За встановлення лічильника треба буде заплати один раз, а далі сплачувати лише за його обслуговування чи заміну. Тепер споживачам, які встановили собі лічильник, продовжують виписувати платіжки за тарифом, до якого і надалі включаються кошти на встановлення лічильника", – зауважив урядовець.

"Отже, згідно з Законом встановлення, оснащення оплачує споживач або органи місцевого самоврядування. Обслуговування та заміну лічильника оплачує споживач. Також ці суми будуть розстрочені на 5 років. Тому сплата за місяць на квартиру складатиме 6-12 гривень, тобто не більше 1 % суми рахунку", – підкреслив Геннадій Зубко.

За його словами, Закон зобов'язує постачальні компанії встановити лічильники споживачам, а після встановлення – взяти на абонентський облік. Також постачальні компанії повинні будуть взяти на облік лічильники, придбані та встановлені мешканцями. На його думку, міські голови можуть виділити кошти з міського бюджету на встановлення як будинкових, так і квартирних лічильників, адже більшість теплопостачальних підприємств є комунальними.

Надрукувати
мітки:
коментарів