Поділитись:

Анталія VS Одеса: де кращий і дешевший відпочинок

Субота, 09 вересня 2017, 20:26

Цього літа відпочивальники вигадали приказку: бракує грошей на Одесу – рушай у Туреччину.

Журналісти вирішили перевірити, чи справді трансфер, житло, їжа і шопінг за кордоном дешевші, ніж на українському курорті, – йдеться в сюжеті ТСН.

Дорога

Година дороги до Борисполя, ще півтори години паспортного контролю та три годину льоту до Туреччини – ця дорога мала тривати не більш, як 6 годин, але рейс затримався. Попутники розділилися на роздратованих і тих, кому здоровий сон та нерви дорожчі. Через 9 годин, нарешті, вдалося побачити море. Дорога ж до Одеси автомобілем – це 450 кілометрів із Києва, тобто трохи більше 6 годин із короткими, проте приємними перервами, наприклад, на обід домашніми помідорами і салом просто в лісі, де нема кого соромитися, на відміну від аеропорту.

Пляж

Центральний пляж Анталії безкоштовний та славиться дуже чистою водою та камінчиками, там дуже багато вільного місця, надзвичайно чисто – ніде не зустрінеш недогризки кукурудзи чи порожню тару. Пляшка води коштує приблизно 7 гривень, знайти лежак чи парасолю не проблема – це коштує 30 гривень за добу. Море ж у портовій Одесі не найчистіше, вхід на пляжі переважно безкоштовний, а от пляшка води в Одесі вдвічі дорожча, ніж в Анталії. Орендувати топчан та парасолю в Одесі обійдеться в 100 гривень на день, але є альтернативний варіант – безкоштовні дерев'яні лежаки, але їх треба встигнути зайняти.

Житло

Набережна Анталії забудована свіжими квартирами, де житло тим дешевше, чим на триваліший термін винаймається. Зняти його можна за 180 доларів на місяць, якщо жити разом із господарями, або ж за 250, якщо самим. На добу можна знайти і за 8 доларів. В Одесі ж за квартиру співмірного рівня комфорту можна викласти і 40 євро за добу, і все одно отримати якісь недоліки в сервісі – невипрасувану постіль чи відсутність туалетного паперу.

Харчування

Голодним у Анталії залишитися важко – у місті багато маленьких магазинчиків з майже українськими цінами: хліб за 15 грн, шматок сиру за 50, півдюжини яєць за 22 гривні. Власники ресторанів сумні та готові годувати хоча б когось – скаржаться на нестачу клієнтів. Власник шаурма-бізнесу Мікац жаліється, що туристи їдять у готелях, де харчування включене, і геть забули про його шаурму. "Вони не прийдуть, якщо там безкоштовно", - каже він. У той же час на Дерибасівській м'ясо смажать його турецькі колеги і на відсутність попиту не скаржаться зовсім. "Всі приходять їсти", - твердять кухарі.

Шопінг і сувеніри

Анталія пропонує магнитики усіх туристичних місць, найдорожчі по 4 долари за штуку, найдешевші – по 1. В Одесі за ці гроші можна купити одразу 6 сувенірів – там магніти в наборах можна знайти навіть по 5 гривень. На шопінг у Туреччині організовують цілі тури, але попереджають, що базари на сході – справа тонка. Не так вже й дешево, але можна торгуватися і сплачувати в будь-якій валюті. В Одесі так само можна придбати турецький одяг – ринок на 7-му кілометрі пропонує величезний вибір.

Подорож на обидва моря – і на Середземне, і на Чорне – в результаті коштувала приблизно однаково.

Надрукувати
мітки:
коментарів