Понад мільйон тонн зернових та коровай-рекордсмен: обжинки на Волині

П'ятниця, 08 вересня 2017, 21:00

До Луцька з'їхались аграрії зі всієї області, щоб підсумувати фактично завершені літні жнива, похизуватись досягненнями та обмінятись планами на майбутнє.

Поки на полях Волинської області дозріває кукурудза, а в коморах господарств пахнуть новим врожаєм гори золотого збіжжя, аграрії, понапікавши з борошна із нового врожаю зерна короваїв та інших смаколиків, озброївшись музикою, народними співами та хорошим настроєм, зібрались 8 вересня на іподромі, що в парку Лесі Українки, щоб відсвяткувати "Обжинки- 2017" – фактичне завершення жнив і підбиття перших підсумків жнивної кампанії.

В Луцьк з'їхались представники з усіх районів області, які створили наметове містечко з усілякими смаколиками, напоями та народними піснями. Тут кожен з районів вихваляв свій рідний край та розповідав, яких результатів вдалося досягнути за цьогорічні жнива та скільки зібрали урожаю.

Дрес-код - вишиванка. Послухались й прийшли.

"Сьогодні хочу подякувати аграріям області за успішну роботу, проведену в 2017 році. Фактично завершивши жнива, маємо більше мільйона тонн зернових", - привітав зі сцени аграріїв та гостей заходу голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик.

Бочка нового врожаю

Він зауважив, що аграрії – люди від Бога, які день і ніч живуть селом та землею, а майже половина зернових, які вирощені на Волині, йдуть на експорт.

Симпатична волинська картопля

Куди ж без грибочків

Колоритні жіночки. Правда ж?

Співи народного хору з Лища приковували увагу перехожих

Не забув голова і про те, що нині на території області функціонує два насіннєвих заводи, а на полях волинських аграріїв працює нова й сучасна техніка, що свідчить про розвиток і міць агропромислового комплексу області.

Ці обжинки увійдуть в історію або ж, як мінімум, в Книгу Рекордів України, оскільки саме на цьому заході був представлений 750-кілограмовий коровай-рекордсмен, який спекли на ПАТ "Теремно хліб". Як розповіла директор департаменту виробництва "Теремно хліб" Інна Іпатюк, на виготовлення цього красеня пішло 5 діб і приблизно півтонни борошна, 1 200 яєць, 450 кілограмів цукру, меду, маргарину та інше.

Голова правління «Теремно хліб» Андрій Тищенко з командою отримали нагороду за гігантський коровай. З квітами - директор департаменту виробництва «Теремно хліб» Інна Іпатюк

А це - коровай-рекордсмен

Як повідомив голова правління ПАТ "Теремно хліб" Андрій Тищенко, коровай помандрує до наших воїнів в зону АТО, які матимуть змогу посмакувати та оцінити на смак волинський коровай, спечений з борошна із нового врожаю.

Не обійшлось, звісно ж, і без нагород, які заслужили хлібороби. Свій власний рекорд встановив комбайнер ТзОВ "П'ятидні" Петро Кульчинський, який сам намолотив за ці жнива 4 тисячі 300 тонн зернових. До речі, колись цілі колгоспи працювали все літо, аби вийти на таку цифру.

Свій власний рекорд встановив комбайнер ТзОВ «П'ятидні» Петро Кульчинський

Чимало нагород зібрала і "команда Дудки", а точніше працівники ГК "Вілія".

Напередодні 70-річного ювілею відзнаку з рук губернатора отримав досвідчений аграрій області Степан Дудка, який за свій вік виростив не одне покоління хліборобів (в тому числі і свого сина, власника ГК "Вілія" Євгена Дудку) і про те, як працювати в полі, знає все.

Напередодні 70-річного ювілею досвідчений аграрій Степан Дудка

«Євгене Степановичу, виходьте! Батько чекає!» - покликав на сцену Володимир Гунчик аграрія Євгена Дудку

Керівник департаменту аграрного виробництва «Волинь-Зерно-продукт»(входить до ГК «Вілія») Ярослав Мазуренко отримав свою нагороду

Керівник департаменту аграрного виробництва "Волинь-Зерно-продукт"(входить до ГК "Вілія") Ярослав Мазуренко отримав теж свою нагороду за вдосконалення технології вирощування зернових та олійних культур.

А Євген Дудка отримав одразу дві нагороди: як керівник СПАСу і як керівник ГК "Вілія".

А Євген Дудка отримав одразу дві нагороди: як очільник СПАСу і як очільник ГК «Вілія»

"Я радію за успіхи наших аграріїв, якщо зберемо ще кукурудзу, то це буде найбільший урожай в історії Волині", - проанонсував ще один можливий волинський рекорд директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко.

Після офіційної частини перейшли до найулюбленішого заняття справжініх волинських гоподарів – частувань і співів. Першим гостинно прийняв гостей у своєму імпровізованому обійсті керівник СтЗОВ "Романів" Віталій Заремба, який частував губернатора області та в.о. Луцького міського голови Григорія Пустовіта та його першого заступника Григорія Недопада.

Пісні, короваї, вишиванки - ну хіба не атмосферно?

Віталій Заремба пригощає очільника області
Далі рушили до намету ГК "Вілія", де кипіла робота: в казані булькотів куліш, в якому доварювалась крупа з врожаю, вирощеному та зібраному на полях господарства, а на вертелі смажився баранець. Євген Дудка разом зі своєю дружиною Іриною одразу ж взялися частувати кулішем своїх гостей. Також тут влаштували акцію, де можна було не лише купити продукцію "Вілії" – крупи та борошно, а й отримати за це в подарунок куліш, який зварила "команда Дудки".
Баранець смажиться...

Куліш вариться...

Гості пригощаються

"Давайте співайте!" - попросив у народного колективу, який був у наметі Лище, керівник СГПП "Лище" Святослав Карбовський, коли помітив, що до них наближається Володимир Гунчик та компанія.

Керівник СГПП "Лище Святослав Карбовський був в хорошому настрої

Пожнивували на славу - можна й потанцювати

Після поля хороша пшениця потрапляє в млин

Третій зліва на право: керівник СТзОВ «Романів» Віталій Заремба, голова Луцької РДА Ігор Ярмольський, Перший зправа - Митрополи́т Луцький і Волинський Михаїл

Зліва - керівник департаменту АПК Волинської ОДА Юрій Горбенко, справа - заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук

Керівник ГК «Вілія» Євген Дудка (зліва) з виконавчим директором ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Сергієм Супрунюком

"Ми перейшли псилхологічний бар'єр і виростили на своїх землях 100 центнерів з гектара пшениці у 2015 році. Досягнути цього в наступних роках не вдалося, але пшениця вродила щедро - більше 50 центнерів з гектара", - поділився своїми здобутками аграрій.

Весело було не тільки біля намету "Веселе Агро", а й біля намету Горохівського району.

Ще трохи волинських колоритних жінок

Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк смакує вареником

«Ось вам морквина, щоби виросла чуприна», - приспівувала колоритна горохівчанка...

"Ось вам морквина, щоби виросла чуприна", - приспівувала колоритна горохівчанка, вручаючи морквину керівнику Волинської ОДА.

"А вам укропчик, щоб був спритний як горобчик", - заспівала жінка і фактично "влучила в ціль", подарувавши пучок укропу "укропівцю" Григорію Недопаду.

"А ще пачку соку, щоб здоров'я було спереду і збоку", - заспівала жінка.

"О, то давайте мені!", - засміявся Юрій Горбенко і взяв подарунок.

Морквину подарували Володимиру Гунчику

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл слухав піснеспіви колоритної жінки з Горохівщини та лише скромно посміхався

Маленька україночка

«А вам укропчик, щоб був спритний як гроробчик», - заспівала жінка

Пучок укропу в руках першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада

"Ківерці наші рідні, місто славне історичне і народ в ньому героїчний", - заспівали біля ківерцівського намету.

Ковельський район зустрів гостей гостинним столом. Там розповіли, що на теренах Волині мають третє місце не лише по урожаю, а й перше місце по свинарству.

"Але ми свиню не привезли, бо, якби привезли одну, були б вже другими", - все жартували ковельчани.

Володимир Гунчик вітається з представниками Ковельського району

"Шацький район єдиний в області вирощує лохину на 100 гектарах землі", - презентував намет Шацького краю Юрій Горбенко.

"А спробуйте нашої житнівочки", - припрошували до свого намету господарі з Маневицького району.

Ось так намет за наметом присутні обходили всі райони області, не лише смакуючи свіжою випічкою чи пекучими напоями, а й ознайомлюсь з досягненнями району – що виростили, скільки намолотили, що планують робити. Люди ділилися своїми здобутками, хорошим настроєм, співами та не жаліли частувати гостей.

На хвилиночку! Останній хлопець лежить голою спиною на битому склі!

А це - реакція жінок на побачене

Голова Голобської громади - Сергій Гарбарук

Люди не поспішали розходитись і могли дозволити собі відпочити, адже поля фактично обмолочені, збіжжя дбайливо завезене у комори, підсумки літніх жнив вже підбиті - можна й перепочити і видихнути, допоки не почнеться ще одна "гаряча" пора в житті агросектору – осінні "жнива".

Літні жнива закінчились, але невгомонні волинські хлібороби продовжують свою працю на землі...