Поділитись:

Луцькрада працюватиме за оновленим регламентом

Четвер, 07 вересня 2017, 11:30
Луцькрада працюватиме за оновленим регламентом

Депутати підтримали проект рішення про внесення змін до регламенту Луцької міської ради.

Більшість зі змін до регламенту технічні і коректують чинні статі регламенту відповідно до чинного законодавства та усувають прогалини. Про це сказала начальник юридичного департаменту Луцькради Наталія Юрченко під час продовження сесії Луцькради 7 вересня.

Зі слів Наталії Юрченко, під час підготовки цього регламенту була опрацьована Європейська хартія.

Депутат Микола Федік сказав, що фракція "Свобода" не голосуватиме за зміни до регламенту.

"Немає обставин, щоб приймати ті зміни. Адже ключова зміна (закласти право головуючого підписувати рішення і ці зміни) – це порушення антикорупційного закону. Тут обмежуються права депутатів, зміни нівелюють сам підхід постійних комісій", – сказав Микола Федік.

Також він доповів, що таким чином можна зробити лише одну, наприклад "земельну" комісію, яка розглядатиме всі питання.

"Земельна" комісія розглядає найбільше питань, які йдуть на сесію міської ради, і ми жодного разу не кричали "аврал", коли інша комісія розглядала земельні питання. "Земельна" комісія в нас відкрита, і всі питання розглядаються відкрито", – відповів Миколі Федіку депутат та голова "земельної" комісії Євгеній Ткачук.

В.о. міського голови Григорій Пустовіт сказав, що рішення постійних комісій носять рекомендаційний характер, і тут немає жодного порушення закону, а є лише одне – бажання удосконалити регламент.

Депутат Тарас Шляхтич запропонував внести декілька змін в запропонований регламент. В основному вони стосувались виключення формулювання "одна із постійних комісій міської ради" і формулювати "постійні комісії міської ради", які мають розглядати кадрові та інші питання. Втім депутати не підтримали його пропозицій. Втім підтримали проект рішення в цілому.

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

змін, які пропонується внести до Регламенту ради, який затверджений рішенням Луцької міської ради

від 23.12.2015 № 2/3 (зі змінами)

№ п/п

Чинна редакція Регламенту ради

Нова редакція Регламенту

ради

1.

 

Стаття 1. Луцька міська рада – представницький орган місцевого самоврядування. Луцька міська рада (надалі - Рада) орган місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду міста Луцька та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад", Статутом територіальної громади міста Луцька, Європейською хартією місцевого самоврядування, іншими нормативно-правовими актами та цим Регламентом.

 

Стаття 1. Луцька міська рада – представницький орган місцевого самоврядування.

Луцька міська рада (надалі - Рада) – орган місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду міста Луцька та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад", Статутом територіальної громади міста Луцька, Європейською хартією місцевого самоврядування, іншими нормативно-правовими актами та цим Регламентом.

Луцька міська рада має право вільно вирішувати згідно із законом будь-яке питання, яке не вилучене зі сфери її компетенції і вирішення якого не доручено жодному іншому органу та яке стосується інтересів територіальної громади міста Луцька.

2.

Стаття 17. Постійні комісії Ради.

8. Постійні комісії або одна з них в обов'язковому порядку попередньо розглядають кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження відповідною радою, готують висновки з цих питань. Під час попереднього розгляду кандидатур осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження міською радою комісія має право викликати кандидата на засідання комісії для співбесіди; в такому випадку явка на співбесіду кандидата є обов'язковою.

В разі зняття з посади, дострокового припинення повноважень осіб, які обирались, затверджувались, призначались або погоджувались міською радою постійні комісії або одна з них в обов'яковому порядку попередньо розгядають дане питання і при необхідності мають право запросити відповідну особу на засідання комісії.

Стаття 17. Постійні комісії Ради.

8. На виконання частини 5 статті 47 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" одна з постійних комісій Ради в обов'язковому порядку попередньо розглядає кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження відповідною радою, готує висновки з цих питань. Під час попереднього розгляду кандидатур осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження міською радою комісія має право викликати кандидата на засідання комісії для співбесіди, в такому випадку явка на співбесіду кандидата є обов'язковою.

В разі звільнення з посади, дострокового припинення повноважень осіб, які обирались, затверджувались, призначались або погоджувались міською радою одна з постійних комісій Ради в обов'язковому порядку попередньо розглядає дане питання і при необхідності має право запросити відповідну особу на засідання комісії.

3.

Стаття 22. Відділ Секретаріату Ради.

1. Відділ Секретаріату Ради здійснює організаційне, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради, її органів, депутатів, сприяє здійсненню Радою взаємодії з її виконавчими органами, здійснює контрольні функції, передбачені цим Регламентом.

2. Діяльність відділу безпосередньо координує Секретар Ради.

3. Начальник відділу секретаріату або особа, яка виконує його обов'язки:

а) забезпечує підготовку і проведення сесій міської ради;

б) здійснює підготовку ПТК "Віче" до проведення сесії;

в) здійснює проведення реєстрації депутатів за допомогою відповідних функцій ПТК "Віче", внесення змін до порядку денного, фіксацію записів на виступ по поточних питаннях порядку денного, контроль списку виступаючих і регламент виступів; виконання фіксації початку і закінчення виступів доповідачів, співдоповідачів і виступаючих по кожному пункту порядку денного, фіксацію пропозицій депутатів до проектів рішень, що потребують подальшого голосування по них; проведення і фіксація результатів голосувань, відслідковування наявності карток депутатів у пультах депутатів у реальному часу ходу сесії, виконання формування протоколів сесії та звітів по базі даних депутатів.

У випадку передбаченому ч. 2 ст. 26 Регламенту для забезпечення організації роботи системи ПТК "Віче" залучається підприємство, яке здійснює її технічне обслуговування.

4. Відділ Секретаріату Ради діє згідно з Положенням, яке затверджується Радою за поданням Секретаря Ради.

 

 

Стаття 22. Відділ Секретаріату Ради.

1. Відділ Секретаріату Ради здійснює організаційно-технічне, методичне, інформаційне забезпечення діяльності Ради, депутатів Ради, постійних комісій та інших робочих органів Ради, документальне оформлення роботи сесій та постійних комісій міської ради, здійснює інші функції, передбачені цим Регламентом.

2. Діяльність Відділу безпосередньо координує Секретар Ради.

3. Начальник Відділу секретаріату або особа, яка виконує його обов'язки:

а) забезпечує підготовку і проведення сесій міської ради;

б) здійснює підготовку ПТК "Віче" до проведення сесії;

в) здійснює проведення реєстрації депутатів за допомогою відповідних функцій ПТК "Віче", внесення змін до порядку денного, фіксацію записів на виступ по поточних питаннях порядку денного, контроль списку виступаючих і регламент виступів; виконання фіксації початку і закінчення виступів доповідачів, співдоповідачів і виступаючих по кожному пункту порядку денного, фіксацію пропозицій депутатів до проектів рішень, що потребують подальшого голосування по них; проведення і фіксацію результатів голосувань, відслідковування наявності карток депутатів у пультах для голосування в реальному часі в ході пленарного засідання ради, виконання формування протоколів сесії та звітів по базі даних депутатів.

У випадку, передбаченому ч. 2 ст. 26 Регламенту, в разі необхідності для забезпечення організації роботи системи ПТК "Віче" залучається підприємство, яке здійснює її технічне обслуговування.

4. Відділ Секретаріату Ради діє згідно з Положенням, яке затверджується Радою за поданням Секретаря Ради.

4.

Стаття 25. Скликання чергових та позачергових сесій Ради.

3. Інформація про місце і час проведення та порядок денний пленарних засідань Ради доводиться Секретарем Ради до відома кожного депутата. Окрім цього, інформація про місце і час проведення та порядок денний пленарних засідань Ради здійснюється повідомленням через засоби масової інформації та офіційний сайт Ради відділом Секретаріату Ради.

 

 

Стаття 25. Скликання чергових та позачергових сесій Ради.

3. Інформація про місце і час проведення та попередній порядок денний пленарних засідань Ради доводиться Секретарем Ради через відділ Секретаріату Ради до відома кожного депутата шляхом направлення повідомлення на електронну пошту або засобами телефонного зв'язку. Окрім цього, інформація про місце і час проведення та попередній порядок денний пленарних засідань Ради здійснюється повідомленням через засоби масової інформації та офіційний сайт Ради відділом Секретаріату Ради.

5.

Стаття 29. Підготовка питань, що вносяться на розгляд ради.

2. Проект рішення, що планується винести на розгляд ради, подається Міському голові через відділ Секретаріату Ради не пізніше як за 21 (двадцять один) робочий день до початку пленарного засідання сесії. У виняткових випадках невідкладний проект рішення з відповідним обгрунтуванням може подаватися Міському голові у термін менший визначеного.

Стаття 29. Підготовка питань, що вносяться на розгляд ради.

2. Проект рішення, що планується винести на розгляд Ради, подається Міському голові через відділ Секретаріату Ради не пізніше як за 21 (двадцять один) робочий день до початку пленарного засідання сесії. У виняткових випадках невідкладний проект рішення з відповідним обгрунтуванням може подаватися Міському голові у термін менший визначеного.

 

6.

Стаття 30. Попередній розгляд проектів рішень у постійних комісіях Ради.

3. При прийнятті невідкладних рішень на вимогу Міського голови, Секретаря ради чи більшості депутатів присутніх на пленарному засіданні сесія більшістю голосів депутатів від загального складу Ради приймає рішення про проведення засідання відповідної комісії з розгляду ініційованого питання, яке може бути проведене під час перерви у пленарному засіданні

Стаття 30. Попередній розгляд проектів рішень у постійних комісіях Ради.

3. У виняткових випадках при прийнятті невідкладних рішень на вимогу Міського голови, Секретаря ради чи більшості депутатів присутніх на пленарному засіданні сесія більшістю голосів депутатів від загального складу Ради приймає рішення про проведення засідання відповідної комісії з розгляду ініційованого питання, яке може бути проведене під час перерви у пленарному засіданні.

 

7.

Стаття 31. Пленарні засідання Ради.

3. Відкриває, веде і закриває пленарні засідання сесій Ради Міський голова. У випадку, передбаченому ч. 6 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" пленарне засідання сесії Ради відкриває, веде і закриває Секретар Ради. У випадку, передбаченому ч. 8 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", пленарне засідання сесії Ради відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входять до її складу, а веде за рішенням Ради один з депутатів Ради. У випадку, передбаченому ч.5 ст. 33 цього Регламенту, або у випадку відсутності Міського голови та Секретаря Ради або їх неспроможності головувати, пленарне засідання сесії Ради веде за процедурним рішенням Ради один з депутатів Ради. Відкриття сесії Ради оголошується головуючим на початку першого пленарного засідання.

Стаття 31. Пленарні засідання Ради.

"3. Відкриває, веде і закриває пленарні засідання сесій Ради Міський голова. У випадку, передбаченому ч.6 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" пленарне засідання сесії Ради відкриває, веде і закриває Секретар Ради. У випадку, передбаченому ч. 8 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", пленарне засідання сесії Ради відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входять до її складу, а веде за рішенням Ради один з депутатів Ради. У випадку, передбаченому ч.5 ст. 33 цього Регламенту, у разі відсутності Міського голови та Секретаря Ради або вакантності їх посад, а також якщо Міський голова та Секретар Ради не мають можливості або відмовляються вести пленарне засідання Ради, покидають сесійний зал під час ходу пленарного засідання у випадках, не передбачених Регламентом Ради, його ведення за процедурним рішенням Ради доручається одному з депутатів Ради. Особа, яка веде пленарне засідання ради, є головуючим. Відкриття сесії Ради оголошується головуючим на початку першого пленарного засідання.

8.

Стаття 33. Права та обов'язки головуючого на пленарному засіданні Ради.

1. Головуючий на пленарному засіданні Ради:

- відкриває, закриває та веде пленарні засідання, оголошує перерви у пленарних засіданнях Ради;

- виносить на обговорення проекти рішень Ради, оголошує їх повну назву, ініціаторів внесення та наявність віз (погоджень) та зауважень;

- інформує про матеріали, що надійшли на адресу Ради;

- організовує розгляд питань;

- повідомляє списки осіб, які записалися для виступу;

- надає слово для доповіді (співдоповіді), виступу, запитань, оголошує наступного промовця;

- створює рівні можливості депутатам для участі в обговоренні питань;

- ставить питання на голосування, оголошує його результати;

- забезпечує дотримання цього Регламенту всіма присутніми на пленарному засіданні Ради;

- робить офіційні повідомлення, а також ті, які вважає за необхідне оголосити;

- вживає заходи для підтримання порядку на засіданні Ради;

- здійснює інші повноваження, що випливають з цього Регламенту.

Стаття 33. Права та обов'язки головуючого на пленарному засіданні Ради.

1. Головуючий на пленарному засіданні Ради:

- відкриває, закриває та веде пленарні засідання, оголошує перерви у пленарних засіданнях Ради;

- виносить на обговорення проекти рішень Ради, оголошує їх повну назву, ініціаторів внесення та наявність віз (погоджень) та зауважень;

- інформує про матеріали, що надійшли на адресу Ради;

- організовує розгляд питань;

- повідомляє списки осіб, які записалися для виступу;

- надає слово для доповіді (співдоповіді), виступу, запитань, оголошує наступного промовця;

- створює рівні можливості депутатам для участі в обговоренні питань;

- ставить питання на голосування, оголошує його результати;

- забезпечує дотримання цього Регламенту всіма присутніми на пленарному засіданні Ради;

- робить офіційні повідомлення, а також ті, які вважає за необхідне оголосити;

- вживає заходи для підтримання порядку на засіданні Ради;

- здійснює інші повноваження, що випливають з цього Регламенту;

- підписує протокол пленарного засідання та рішення Ради.

 

9.

Стаття 33. Права та обов'язки головуючого на пленарному засіданні Ради.

5. На час доповіді, співдоповіді або виступу головуючого на засіданні, а також під час розгляду питання персонально щодо головуючого ведення засідання доручається Секретарю Ради або одному з депутатів за процедурним рішенням Ради. Рішення прийняті під час розгляду питання персонально щодо головуючого підписуються Секретарем ради або одним із депутатів, який вів засідання за процедурним рішенням Ради

Стаття 33. Права та обов'язки головуючого на пленарному засіданні Ради.

5. На час доповіді, співдоповіді або виступу головуючого на засіданні під час розгляду внесеної ним пропозиції не з процедурного питання, а також під час розгляду питання персонально щодо головуючого, ведення засідання доручається Секретарю Ради або одному з депутатів за процедурним рішенням Ради.

Рішення, прийняті персонально щодо головуючого, підписуються Секретарем ради або одним із депутатів, який вів засідання за процедурним рішенням Ради.

10.

Стаття 42. Рішення Ради.

3. Рішення Ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття підписується головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який за процедурним рішенням Ради головував при розгляді питання порядку денного. Ухвалене Радою рішення може бути зупинено Міським головою, який головував на пленарному засіданні при розгляді даного рішення, і внесено на повторний розгляд Ради з обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути зупинене Міським головою рішення.

Стаття 42. Рішення Ради.

3. Рішення Ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття підписується головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який за процедурним рішенням Ради головував при розгляді питання порядку денного. Ухвалене Радою рішення в п`ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено Міським головою і внесено на повторний розгляд Ради з обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути зупинене Міським головою рішення.

 

11.

Стаття 42. Рішення Ради.

Частина 7 відсутня

 

Стаття 42. Рішення Ради.

7. У разі необхідності Радою може здійснюватись роз'яснення прийнятих раніше рішень ради. Таке роз'яснення здійснюється шляхом прийняття більшістю депутатів від загального складу ради відповідного рішення Ради.

12.

Стаття 45. Набрання чинності рішень Ради.

1. Рішення Ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності. Рішення Ради нормативно-правового характеру оприлюднюються на офіційному сайті Ради або в інший визначений спосіб не пізніше як у п'ятиденний термін після їх підписання головуючим на пленарному засіданні Міським головою Секретарем ради або депутатом, який за процедурним рішенням Ради головував при розгляді питання порядку денного. Окремі рішення Ради підлягають державній реєстрації в органах юстиції. Такі акти набирають законної сили з моменту їх державної реєстрації.

Інші рішення Ради набирають чинності з моменту їх підписання головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який головував за процедурним рішенням Ради при розгляді даного рішення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності.

Стаття 45. Набрання чинності рішень Ради.

1. Рішення Ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності. Рішення Ради нормативно-правового характеру оприлюднюються на офіційному сайті Ради або в інший визначений Радою спосіб не пізніше як у п'ятиденний термін після їх підписання головуючим на пленарному засіданні Міським головою,Секретарем ради або депутатом, який за процедурним рішенням Ради головував при розгляді питання порядку денного. Окремі рішення Ради підлягають державній реєстрації в органах юстиції. Такі акти набирають законної сили з моменту їх державної реєстрації.

Інші рішення Ради набирають чинності з моменту їх підписання головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який головував за процедурним рішенням Ради при розгляді даного рішення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності.

13.

Стаття 58. Норми депутатської етики та дисципліна.

6. Депутат ради зобов'язаний вживати всі можливі заходи щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів. У разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у депутата ради він не має права брати участь у прийнятті рішення. Порядок врегулювання конфлікту інтересів визначається Законом України "Про запобігання корупції" та окремим рішенням ради.

 

 

Стаття 58. Норми депутатської етики та дисципліна.

6. Міський голова, Секретар, депутат ради зобов'язані вживати всі можливі заходи щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів. У разі наявності реального чи потенційного конфлікту інтересів Міський голова, Секретар, депутат міської ради беруть участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання Ради, на якому розглядається відповідне питання, та запобігання і врегулювання конфлікту інтересів відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції" та іншого антикорупційного законодавства.

Здійснення контролю за дотриманням даних вимог, надання консультацій та роз'яснень щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, поводження з майном, що може бути неправомірною вигодою та подарунками, покладається на постійну комісію, визначену Радою.

14.

Стаття 60. Повнота та дійсність регламенту

4. Зміни та доповнення до регламенту можуть бути внесені на пленарному засіданні ради у порядку, передбаченому цим регламентом та діючим законодавством.

Стаття 60. Повнота та дійсність регламенту

4. Зміни та доповнення до Регламенту можуть бути внесені рішенням міської ради, прийнятим більшістю депутатів від загального складу ради, за умови їх попереднього розгляду однією з постійних комісій міської ради чи спеціально створеною міською радою робочою групою. Ініціаторами внесення змін та доповнень до Регламенту можуть бути Міський голова, Секретар Ради, депутат Ради, а також постійна комісія Ради

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024